Leipzig & regio ontdekken? Gouden tip: de Mulderadweg

0

ADVERTORIAL

Een bruisende groene stad, prachtige natuur, een goed fietsnetwerk en volop bezienswaardigheden: in Leipzig en omgeving kun je als fietser, letterlijk en figuurlijk, alle kanten op.

Leipzig

Grote stad én idyllische fietspaden? In en om Leipzig vind je deze combinatie Beeld: Tom Williger, Sylvio Dittrich

Leipzig & omgeving ontdekkken!

Grote stad én kilometerslange idyllische fietspaden? Kan dat? In en om Leipzig vind je precies deze combinatie. De fietspaden voeren je door de opvallend groene en tegelijk bruisende stad, maar ook door een fascinerend merenlandschap, historische stadskernen, lieflijke dorpjes, bossen, uiterwaarden en langs indrukwekkende burchten. Dankzij het fietsnetwerk heb je volop mogelijkheden om tochten samen te stellen. De afwisselende routes bieden alle fietsers interessante excursies en spannende uitstapjes.

Leipzig

De rivier over met de kabelveerpont bij Grimma Beeld: PUNCTUM

Fietsparel Mulderadweg

Op zoek naar een onbekende parel voor je volgende fietsvakantie? Overweeg een tocht over de Mulderadweg, de fietsroute langs de rivier de Mulde. In de Saksische stedendriehoek Leipzig-Chemnitz-Dresden vind je wel 400 kilometer aan paden langs ongerepte natuur, roman­tische rivierlandschappen en trotse getuigen van het verleden. Het fietspad loopt langs de rivierarmen Zwickauer Mulde en Freiberger Mulde. De routes starten in Schöneck en Moldava. In Sermuth komen de twee rivierarmen samen en vanaf daar stroomt de verenigde Mulde naar Dessau, waar hij uitmondt in de Elbe. Een groot deel van de Mulde­radweg loopt door de regio Leipzig.

Langs de fietspaden wisselen schilderachtige rivierlandschappen en culturele, historische bezienswaardigheden elkaar af. Via de deelroute langs de Zwickauer Mulde kom je in Rochlitz, een van de oudste stadjes van Saksen. Het symbool van de stad is kasteel Rochlitz, dat majestueus boven de Mulde uittorent. De meer dan duizend jaar oude muren huisvestten al verschillende keizers, koningen en vorsten. Met behulp van virtual reality herbeleef je er oude tijden.

Imposant: kasteel Rochlitz aan de Mulde Beeld: Steve Hänisch www.back-packer.org

Een ander hoogtepunt is kasteel Colditz, dat met zijn imposante verschijning het gelijknamige stadje kenmerkt. Het oorspronkelijke residentie- en jachtslot verwierf internationale bekendheid doordat het gebruikt werd als krijgsgevangenenkamp voor hoge officieren van de westerse geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig geeft het Fluchtmuseum in het Beamtenhaus informatie over hun ontsnappingspoging.

Leipzig

Kasteel Colditz was een krijgsgevangenenkamp tijdens WOII Beeld: LTM Andreas Schmidt

Fietstochten vol belevenissen

Ook het andere deel van de Mulde­radweg, langs de Freiberger Mulde, belooft fietstochten vol belevenissen voor iedereen. De route gaat door bossen en weilanden, deels ook over geasfalteerde paden en wegen met weinig verkeer. Rechts en links langs het ongeveer 50 kilometer lange traject van Döbeln naar Grimma liggen cultuurhistorische bijzonderheden. Döbeln heeft bezoekers van alles te bieden: een ritje met de historische paardentram door de pittoreske binnenstad, een bezoek aan het stadhuis en het stadsmuseum en een kijkje in het geboortehuis van de expressionistische kunstenaar Erich Heckel. De volgende stop die zeker de moeite waard is, is klooster Buch bij Leisnig, een cisterciënzerklooster uit de 12de eeuw. Met veel oog voor detail is hier een deel van het middeleeuwse kloosterleven tot leven gebracht en op de boerenmarkten die regelmatig plaatsvinden vind je streekproducten uit de kloostertuin.

Leipzig

Even een heel ander ritje: Döbeln door met de Paardentram Beeld: Christian Hüller Fotografie

Van iconische brug tot ruïnes

De langeafstandsroute gaat verder langs de verenigde Mulde en passeert de stad Grimma met zijn historische oude binnenstad met talrijke monumenten uit verschillende tijdperken. Tot de bezienswaardigheden behoren naast het stadhuis en de bekende kloosterkerk Grimma ook de ruim 70 meter lange Pöppelmann-brug. Dit monument uit 1719 draagt de naam van de bekende barok-architect Matthäus Daniel Pöppelmann en nodigt uit tot een korte rustpauze.

Bezienswaardig zijn ook de ruïnes van het voormalige klooster Marienthron in Nimbschen en het in 1709 gebouwde jachthuis in Kössern. Langs de prachtige uiterwaarden van de Mulde, uitgestrekte velden en oude spoorlijnen loopt de Mulderadweg verder via Trebsen, Wurzen en Eilenburg naar het kuuroord Bad Düben. De Dübener Heide met zijn soortenrijke flora en fauna is bij uitstek geschikt als volgende bestemming. Bij Dessau mondt de Mulde uiteindelijk uit in de Elbe, waar de Mulderadweg dan ook eindigt.

Leipzig

Je kunt alle kanten op rond Leipzig Beeld: Tom Williger

Verder rijden?

Wie verder wil rijden, kan door op de Elberadweg of de Europaradweg R1. Via verschillende regionale hoofdfietsroutes heeft de Mulderadweg ook verbindingen met de stad Leipzig. De verscheidenheid aan paden met verschillende moeilijkheidsgraden maken stad en regio Leipzig zo aantrekkelijk voor fietsers. Hier gaan een fietsvakantie door de natuur en het beleven van een grote stad prima samen. Een meer dan geslaagde combinatie!

MEER INFORMATIE
Leipzig Tourist-Information
Katharinenstraße 8
D-04109 Leipzig
mulderadweg@ltm-leipzig.de

KIJK OOK OP
region.leipzig.travel/radfahren
mulderadweg.de

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.