Koga F3 6.0 trekkingfiets Proefrit

0

In iedere editie van FietsActief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de trekkingfietsen en hybrides op een rij. Dit is de Koga F3 6.0 trekkingfiets: ‘Bochten nemen is een feest‘.

Koga F3 6.0

Deze Koga rijdt zoals je verwacht dat een Koga rijdt: vlot, licht en stabiel

Koga F3 6.0

Koga heeft echte wereldfietsen in het assortiment, zoals de WorldTraveller en de Grand-tourer. Mooi als je naar Santiago wilt rijden. Blijf je iets meer in de buurt of wil je de fiets meenemen op de drager, dan is een model uit de F-serie een goede keuze. Zoals deze F3 6.0. Mensen met een scherpe blik zien wellicht dat de F3 de fiets is waarmee onze demis­sionair premier steevast met gezwinde spoed richting Binnenhof en Catshuis peddelt. Hij heeft nog een uitvoering met velgremmen, maar het is onmiskenbaar een F3. Geen ­zorgen: ook als je een andere politiek dan de zijne aanhangt, is de F3 een heerlijke fiets.

Rijeigenschappen

Met de F3-toets op mijn toetsenbord kan ik het geluid van mijn computer aan- of uitzetten. De gelijknamige fiets heeft maar één stand: muisstil. Geen gerammel of geklapper. En op steentjes? Dan slokken de banden, in combinatie met de verende voorvork, veel ellende op. Deze Koga rijdt zoals je verwacht dat een Koga rijdt: vlot, licht en stabiel. Bochten nemen is een feest, want de F3 stuurt goed in en komt er ook netjes weer uit. Je verliest nooit de controle. Je kunt ­subtiel spelen met de 11 versnellingen; de speciale schakelaar geeft wat weerstand, maar zo’n voelbare ‘bite’ is juist fijn.

Koga F3 6.0

‘De speciale schakelaar geeft wat weerstand, maar zo’n voelbare ‘bite’ is juist fijn’

Model & techniek

Koga rangschikt de F3 onder het kopje ‘stads- en toerfietsen’. In totaal zijn er twaalf types, acht daarvan dragen de naam F3, van de 3.0 van 1299 euro tot de 6.0 en 7.0 van 1999 euro. Is de 7.0 een model met Shimano-derailleuraandrijving, deze 6.0 heeft een ­versnellingsnaaf. De fiets is er in een heren- en damesmodel, ­beiden in vijf maten. O ja: F3 staat voor Form, Function, Fun.

De F3 heeft een aluminium frame, iets ­aflopende bovenbuis, rechte voorvork met geïntegreerde Feathershock vering, 11-speed Shimano Alfine naafversnelling en een Gates CDX Carbon riem. Het kettingblad heeft 46 tandjes, het tandwiel achter heeft er 24. Overige onderdelen zijn Schwalbe Mara-thon 40 millimeter vouwbanden, Shimano BR-M201-schijfremmen, 160 millimeter remschijven, een Shimano Nexus naaf­dynamo en een excentrische trapas, waarmee je de riem kunt spannen. En dan vergeet ik nog het Koga-zadel, de verende zadelpen, de verstelbare stuurpen en de aluminium achterdrager.

Duurzaam: 11-speed Shimano Alfine naafversnelling & Gates CDX Carbon riem

Opvallend

Elke Koga oogt ‘voornaam’, en met deze F3 6.0 is dat al niet veel anders. Het Friese merk heeft een goede kijk op ontwerp en onderdelenkeuze. ‘Goedkope’ Koga’s bestaan daarom ook niet: alle modellen zijn net wat hoger geprijsd dan die van de concurrentie. Maar dat mag, want de kwaliteit is standaard zeer hoog. Er geldt een levenslange garantie op het frame. En Koga laat elke fiets door één monteur bouwen; zijn naam staat ook op het fietspaspoort dat je bij aanschaf krijgt.

Subtiel: de geïntegreerde Feathershock-vering

Merk

Koga is een Nederlands fietsmerk, gevestigd in Heerenveen. In 1974 werd het bedrijf opgericht door Andries Gaastra. Hij voegde, heel klassiek, de eerste letters van zijn vrouws achternaam Kowallik samen met die van zichzelf. Gaastra had lang een samenwerking met de Japanse framebouwer Miyata, onder de naam Koga Miyata. Via dat merk maakte ook de inmiddels fameuze onderdelenfabrikant Shimano zijn intrede op de Nederlandse markt. De samenwerking met Miyata hield op in 1990. Anno 2021 valt Koga onder Accell Nederland, net als andere klassieke fietsmerken als Batavus en Sparta.

Plussen & minnen

+ voorvering
+ aandrijfriem
– geen plaats voor voordrager
– stroom uit een ­draadje is sensibel

De Koga F3 6.0 kost € 1.999,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.