Batavus Finez Exclusive A8 Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de stadsfietsen op een rij. Dit is de Batavus Finez Exclusive A8: ‘Met de lekker onderhoudsvrije Finez Exclusive rol je comfortabel van hot naar her‘.

Batavus Finez Exclusive A8

Oogt slank en lekker sportief, maar is toch een volbloed stadsfiets

Batavus Finez Exclusive A8

De Batavus Finez Exclusive A8 oogt slank en lekker sportief, heeft een stevig frame en mooie onderdelen. Toch is het een volbloed stadsfiets. Wat deze A8 exclusief maakt is de Alfine 8-naaf­versnelling met riemaandrijving. Dat zie je ook terug in de prijs. Maar daarvoor rol je lekker onderhoudsvrij en comfortabel van hot naar her. Dus zoek je een luxe stadsfiets, dan heb je hem hierbij gevonden.

Rijeigenschappen

Niet alleen de prijs is bijzonder aan deze standaard stadsfiets. Kijk maar eens naar dat slanke frame dat in samenwerking met de TU Delft is ontwikkeld. De robuustheid zit ’m in de oversized balhoofdbuis in combinatie met de stevige onderbuis en de gecreëerde driehoek ­tussen staande en onderbuis. Dat heeft tot gevolg dat het frame geen krimp geeft tijdens het vele opstappen, trappen, vaart maken en bochten draaien. Je zit ponti­ficaal rechtop, zoals dat hoort op een oer-Nederlandse fiets. De geometrie van het frame is zo dat je heel comfortabel en ontspannen zit. Alle componenten zijn prima op elkaar afgestemd. De kleur? Smoking zwart, heet dat bij Batavus. Wij zouden hem graag ook zien in petrol zilver. Voor de rest niets te mopperen over deze comfortabele stadsfiets.

De Batavus Finez Exclusive A8 in smoking zwart

Model & techniek

De Finez is een modelserie die valt onder het kopje ‘stadsfietsen’. Veertien heren- en negentien damesfietsen. Schoolfietsen, transportfietsen en lifestyle modellen. Van 499 tot 1549 euro. De reguliere Finez, met een ketting in plaats van riem, kost 949 euro. Er is tevens een e-bike-uitvoering, met de naam Finez E-go. Ook hiervan zijn meerdere modellen.

De Finez Exclusive A8 heeft een oversized aluminium frame, verende voorvork, verende zadelpen, Tektro-schijf­remmen, Vizi-verlichting, Schwalbe Road Cruiser 35 millimeter-banden, geruisloze en onderhoudsvrije Gates-riem, soepele Shimano Alfine 8-speed naaf en een verstelbare stuurpen. Batavus gebruikt voor de achterdrager het MIK-systeem. De afkorting staat voor ‘Mounting Is Key’: het systeem is bedoeld om fietstassen of een mand eenvoudig en solide op de drager te monteren.

De riem en naaf maken dit tot een luxe stadsfiets

Opvallend

De Vizi-verlichting op de Finez is voorzien van een sensor, waardoor de koplamp automatisch een soort groot licht geeft als het serieus donker is. Zo ben je beter zichtbaar en zie je zelf ook beter: handig. De verlichting werkt op een naafdynamo die in het voorwiel zit verstopt. Ook als je stilstaat bij het verkeerslicht blijf je zichtbaar, want de Vizi heeft een standlichtfunctie. Dat Batavus bij deze fiets voor Tektro-remmen heeft gekozen, zal mede ingegeven zijn door de huidige schaarste aan onderdelen. Vooral de delen van Shimano zijn zo gewild, dat fabrikanten noodgedwongen op zoek moeten naar andere leveranciers. De Finez is er in drie verschillende herenmaten, plus drie modellen met een lage instap.

Batavus Finez Exclusive A8

Tektro-schijfremmen

Merk

Behoeft Batavus nog een introductie? Het is een van de klassieke Nederlandse fietsmerken. Het Batavus-verhaal begon op donderdag 15 september 1904, toen Andries Gaastra een winkel in uurwerken en naaimachines begon. Twee jaar later breidde hij het uit met fietsen van het Duitse merk Presto. Al snel ging hij in eigen beheer fietsen maken onder de merknaam Batavus. Tegenwoordig maakt Batavus (net als Koga en Sparta) deel uit van Accell en richt het zich op het maken van gewone fietsen en e-bikes.

Plussen & minnen

+ praktisch onderhoudsvrij
+ luxe naafversnelling en riem
+ ontspannen rijgedrag

– saai in het zwart
– duur (voor een stadsfiets)
– je zit erg rechtop

De Batavus Finez Exclusive A8 kost € 1.199,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Je zit erg (of misschien juist lekker) rechtop – smaken verschillen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.