Trek District 4 Equipped Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de stadsfietsen op een rij. Dit is de Trek District 4 Equipped: ‘Manoeuvreert behendig en vederlicht door het verkeer, maar kan ook een lange rit met bagage prima aan‘.

Trek District 4 Equipped

Deze fiets is vederlicht en zo rijdt hij ook

Trek District 4 Equipped

Met deze fiets ga je niet de snelste van de stad worden. Maar de District 4 heeft wel degelijk dezelfde Amerikaanse genen als de racefiets van Bauke Mollema. Hij is rap, licht, wendbaar, luxe en prijzig. Vind je dat een echte stadsfiets een jas­beschermer, kettingkast en terugtraprem moet hebben? Dan is dit niet de fiets die je zoekt. Het is ook geen model dat je aan een brugleuning vastzet – als dat nog zou mogen. Daar is deze Trek veel te kek voor.

Rijeigenschappen & gewicht

Heb je wel eens een e-bike opgetild? Deel dat gewicht door twee en je weet wat deze Trek District weegt. De fiets is vederlicht en zo rijdt hij ook. Zit je eenmaal op het (smalle) zadel, met je armen losjes op de handvatten van het naar je toe gebogen stuur, dan kun je met een flinke vaart van stoplicht naar stoplicht trappen. Schakelen gaat vlot en sportief met de Rapidfire Plus-hendel rechts op het stuur. Remmen doe je met je pink: de schijven doen precies wat je wilt. Ja, we zijn enthousiast over de rijeigenschappen. De District is geen supercomfortabele fiets, dit is vooral een snelle vogel, die je behendig door het stadsverkeer manoeuvreert.

Trek District 4 Equipped

Remmen? Gaat lukken…

Model & techniek

Trek noemt de District zelf een forenzenfiets voor dagelijks gebruik. De serie bestaat uit acht varianten met een ­standaard (heren), stagger (dames) of lowstep-frame. Hoe hoger het getal in de modelnaam, hoe beter de gemonteerde onderdelen. De fietsen kosten tussen de 849 tot 1.599 euro en worden geassembleerd in Duitsland. De District+-serie is een variant met trapondersteuning.

De District heeft een aluminium frame, rechte aluminium voorvork, krachtige Shimano MT200 hydraulische schijfremmen, 40 millimeter-banden, Gates CDX-riem, Shimano Alfine 8-speed naaf en een Nexus-naafdynamo. Verder zijn veel onder­delen van Bontrager, een ­fabrikant die eigendom is van het Trek-concern.

Trek District 4 Equipped

Naaf: Shimano Alfine met 8 versnellingen

Opvallend: stagger

Een frame met een iets lagere bovenbuis noemt Trek een stagger. Veel dealers noemen het gewoon een damesmodel. Door het gebruik van oversized aluminium is een stagger-frame stabiel genoeg. De toevoeging Equipped in de modelnaam geeft aan dat de fiets is uitgerust met spatboden en drager. En er de mogelijkheid is om een extra drager aan de voorvork schroeven. De District 4 is de meest luxueuze uitvoering, hij kost 1599 euro. Voor 400 euro minder heb je de District 3. Die heeft iets eenvoudigere naven, remmen en crankstel, maar is nog altijd een puike fiets. Wil je iets meer comfort op je 4, schaf dan een verende zadelpen aan. Punt van aandacht: de instelbare Bontrager-spatborden hadden minder iel mogen zijn.

Trek District 4 Equipped

Kan prima bagage aan, deze drager met MIK-systeem

Het merk Trek?

De Groningse wielerheld Bauke Mollema koerst op een fiets van Trek, dan moet het wel goed zijn, toch? Het Amerikaanse merk begon ooit met het fabriceren van (je raadt het al) trekkingfietsen. Die hadden stalen frames, een krom stuur, velgremmen en low-riders op de voorvork. Daarna richtte het merk zich lang vooral op het sportieve segment: mountainbikes en racefietsen. De laatste jaren zijn daar ook woon-werkfietsen en stadsfietsen bijgekomen. Trek is de grootste fietsenproducent van de VS. In Nederland is het kantoor voor de Benelux gevestigd in Harderwijk en het Europese distributiecentrum in Wijchen. Het merk werkt met plaatselijke dealers, maar heeft ook ‘100% Trek Stores’, waar je heel veel Trek-fietsen en Bontrager-onderdelen en -accessoires vindt.

Trek District 4 Equipped

De cockpit!

Plussen & minnen

+ snel en licht
+ onderhoudsarme aandrijving
+ fijne zithouding

– geen kettingkast
– flinke prijs
– iele spatborden

De Trek District 4 Equipped kost € 1.599,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.