Meer aangifte van e-bike diefstal – met anti diefstal tips!

0

Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes is in 2020 met 37 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal is er in Nederland vorig jaar 18.032* keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Ook het aantal aangiften van bakfietsen is met 24 procent gestegen. Tijd om aan de slag te gaan met onze anti diefstal tips!

De aangiftecijfers zijn geanalyseerd door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.). Jeroen Snijders Blok, voorzitter van S.A.F.E., maakt zich zorgen over de stijgende trend. “De oorzaak is dat de verkoop van dure modellen als e-bikes, sportfietsen en bakfietsen blijft stijgen. Maar we zien ook dat de aantrekkingskracht daarmee snel groeit voor een georganiseerd dievengilde, dat professionele en gewelddadige methodes niet schuwt. Busjes vol e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa.” Ook de aangiften van e-bikediefstallen uit garages, boxen en schuurtjes nemen snel toe, van 280 in het eerste kwartaal van 2020 tot 384 in het vierde kwartaal van 2020. De stijging in e-bikediefstal wijkt af van de algemene trend in diefstallen en inbraken. Die nemen al jaren af.

Topje van de ijsberg

Ook het aantal aangiften van bakfietsen is met een kwart gestegen (van 809 in 2019 naar 1.000 in 2020). En dat terwijl het aantal aangiften van gewone fietsendiefstal aanzienlijk is gedaald: van zo’n 54.000 naar 44.000 (-18,5 procent). “De bereidheid om aangifte te doen van diefstal van een gewone fiets neemt al jaren af”, verklaart Snijders Blok. De aangiftecijfers vormen het topje van de ijsberg. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is zeker zeven keer hoger. Uit het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland in het najaar van 2020 blijkt dat nog slechts 14 procent van de slachtoffers van fietsendiefstal aangifte doet. Dat percentage bestaat bovendien grotendeels uit aangiften van e-bikediefstal, omdat e-bikes vaker zijn verzekerd en de verzekeraar meestal een aangifte eist.

Hoe zet je je e-bike veilig op slot

In hetzelfde onderzoek werd berekend dat de jaarlijkse financiële schade van fietsdiefstal is opgelopen tot 600 miljoen euro. Naast maatregelen voor de bestrijding van fietsdiefstal, pleit S.A.F.E. ook voor een betere preventie. “E-bikers kunnen zelf al veel doen”, zegt Snijders Blok. “Bijvoorbeeld niet één maar twee sloten gebruiken die ART-goedgekeurd zijn, en je fiets daarmee ergens aan vast te zetten. Stal de fiets liefst achter slot en grendel, ook thuis. Zeker als je in een binnenstad woont. Uit cijfers blijkt bovendien dat van de fietsen die zijn uitgerust met een track & trace-systeem, 80 procent wordt teruggevonden.”

Doe je voordeel met onze anti diefstal tips!

Hoog tijd dus om eens kritisch te kijken naar de diefstal beveiliging van jouw e-bike! We hebben hieronder een paar tips voor je op een rijtje gezet:

  • Noteer zoveel mogelijk kenmerken van je fiets op een fietsregistratiekaart
  • Laat een track & trace aan de fiets aanbrengen. Zo is het mogelijk een fiets te laten volgen via een satelliet/GPS.
  • Maak gebruik van een stalling.
  • Laat je fiets ’s avonds of ’s nachts niet op een onverlichte plek staan.
  • Zorg voor een goed slot op de deur van je schuur of berging.
  • Lees meer tips op stopdiefstal.nu en stopfietsdiefstal.nu/preventietips 

Is je fiets gestolen? Hier lees je alles over aangifte doen! Check eerst of je fiets door de politie is verwijderd, dat kan via deze link. Kijk ook op politie.nl/themas/diefstal-fiets.html Nog een tip: voorkom dat je zelf een gesloten fiets koopt, kijk op centrumfietsdiefstal.nl/hoe-herken-je-een-gestolen-fiets! 

Met dank aan centrumfietsdiefstal.nl

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.