Een fietsmaatje vinden? Zo doe je dat

1

Veel mensen vinden samen fietsen leuker dan alleen. Maar als je geen medefietser voor handen hebt, hoe vind je er dan een? Waar vind je fietsgezelschap of een fietsmaatje? We noemen 5 opties.

Fietsmaatje vinden? Zo doe je dat

1. Durf te vragen!
Zou het leuk zijn om met die buurvrouw, collega of kennis een rondje te fietsen? Vraag het gewoon
en ga proeffietsen. Als het klikt, kun je vaker een fietsafspraak maken. Klikt het niet, even goede buurvrouwen/kennissen/collega’s. Zie je geregeld een groepje elke dinsdagmiddag opstappen, ga er dan eens op af en vraag of je een keer mee kunt fietsen.

2. Zoek een fietsclub
Er zijn in Nederland enorm veel fietsclubs. Met name de sportieve rijders zijn op internet vaak goed te vinden: van clubjes van officiële toerfietsverenigingen tot groepjes die elke zondagochtend bij het café starten. Let wel op hoeveel kilometer ze ongeveer rijden en wat hun gemiddelde snelheid is. De wat bedaagdere fietsclubjes die niet rondtoeren op een racefiets, maar op een e-bike of gewone sportieve fiets zijn vaak wat lastiger online terug te vinden. Je kunt ze vinden in plaatselijke krantjes, de websites van welzijnsverenigingen, de digitale gemeentegids, toevallig op Facebook of soms via de Fietsersbond. Zo heeft de afdeling Amsterdam van de Fietsersbond een pagina fietsgroepen: FIETSERSBOND TOEREN. Ook via-via is een goede methode: vraag eens of iemand een fietsclub kent in je dorp of stad. En voor de mensen die wat ouder zijn: heel veel senioren­verenigingen hebben een fietsclub.

fietsmaatje

Vraag het gewoon!

3. Oproep
Doe een oproep op de fora van fietstijdschriften of verenigingen. Bijvoorbeeld op het FORUM VAN HET BLAD FIETS om een meer sportieve fietser te vinden, of op het forum van de FIETSERSBOND of de WERELDFIETSER om iemand te vinden voor fietstochten of zelfs een fietsvakantie.

4. Handige websites
Er zijn ook websites waarop je (deels betaald) een fietsmaatje kunt zoeken. Bijvoorbeeld op FIETSKNOOP. Daar staan ook oproepjes die je kunt bekijken. De website SPORTPARTNER kom je snel tegen, want ze maken veel reclame. Je kunt een fietsmaatje via hen zoeken, maar ook andere wandelmaatjes bijvoorbeeld. Zoek je méér dan een fietsmaatje, eigenlijk meer een relatie (maar wel met iemand die van fietsen houdt), dan is de site WANDELDATE misschien iets voor jou. Dit is een datingsite voor wandelaars, maar fietsers zijn zeker ook welkom.

5. Fietsdoel
Je kunt ook een goed fietsdoel uitkiezen. Er zijn de nodige initia­tieven die behoefte hebben aan fietsers. Bijvoorbeeld FIETSMAATJES, die fietsers zoeken voor op de duofiets om samen met ouderen of mensen met een verstandelijke handicap te fietsen. Ook via NLVOORELKAAR worden fietsende hulptroepen gezocht. Het project FIETSEN ALLE JAREN zoekt fietsers om de riksja’s te besturen waarmee gereden wordt met mensen die niet meer kunnen fietsen (onder het motto iedereen heeft recht op ‘een leven lang wind door je haar’).

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Hallo, graag stoppen met reclame maken voor sportpartner.com. Dat zijn oplichters ! En ik kan het weten want ik ben betalend lid op die site. Er worden daar geen contacten gemaakt met andere leden. Er is niemand die daar chat en de meeste profielen zijn gewoon nep. Ik heb bewijs daarvoor. Dus alsjeblieft stoppen met reclame maken voor hun, want anders worden er nog meer mensen gedupeerd.

    Groet, B. Stegenga