E-bike kopen? Vier vragen, vier antwoorden

0

Op een e-bike kun je ­meer kilometers afleggen met dezelfde inspanning. Bovendien zul je ­merken dat je vaker de fiets pakt voor afstanden waarvoor je eerder met de auto ging. Wil je een e-bike kopen dan is de vraag welke fiets uit dat enorme aanbod het beste bij jou past. Daarover wat tips van Erwin Mulder, filiaalmanager bij een van de Mantel fietsenwinkels.

E-bike kopen

Erwin Mulder, filiaalmanager bij de Mantel Superstore Utrecht

E-bike kopen

Wat wil ik met mijn fiets?
Erwin Mulder, filiaal­manager in Utrecht van een van de drie Mantel Superstores, steekt van wal met de belangrijkste overweging. Erwin: “Het is goed om eerst te bedenken waar je de fiets voor wilt gebruiken. Is dat voor boodschappenritjes of om elke dag naar je werk te fietsen? Als je dit hebt besloten kun je onder meer nadenken over de zitpositie: wil je rechtop zitten of voorovergebogen? En over de kracht van de motor, de capaciteit van de accu en of je bijvoorbeeld een e-bike met riemaandrijving wilt.

Waar moet de motor zitten?
In het huidige aanbod zien we vrijwel alleen nog maar middenmotoren, met name van Bosch en Shimano. Die drijven niet de wielen aan (zoals een voor- of achterwielmotor), maar de trappers. Hierdoor krijg je een natuurlijke fietsbeleving. Omdat de motor centraal en laag bij de grond zit, heb je tijdens het fietsen een goede balans.

Hoe sterk moet de motor zijn?
De kracht van een middenmotor wordt weergegeven in newtonmeters (Nm). Voor af en toe een ritje in de stad kun je al volstaan met een Nm van 25. Wil je ook dagtochten maken en kom je dan heuvelachtig terrein tegen, dan ben je beter af met 40 tot 60 Nm.

Welke accu volstaat?
De inhoud van de accu is belangrijk voor de afstand die je wilt fietsen. Hoe meer inhoud (gerekend in Wattuur of Wh), hoe groter de actieradius, ofwel de afstand die je kunt fietsen zonder je accu op te laden. Kijk dus goed naar de lengte van je meest gebruikelijke ritten. Met een standaard capaciteit van 300 Wh kun je bijvoorbeeld met de Bosch Active Line Plus-motor ongeveer 50 kilo-meter rijden zonder opladen. Erwin: “Bij één fietsmodel is er vaak keuze uit meerdere accu-­varianten.”

Meer punten waar je op moet letten voor je een e-bike koopt? Ga naar MANTEL TIPS

Lees ook: E-bike kiezen, 9 aandachtspunten

E-bike kopen

Zodra het weer kan, kan je weer testrijden in de zaak

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.