Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ e-bike Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ: ‘Je zit als een vorst op z’n troon.

Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ e-bike

Koninklijk karretje die Stevens

Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ

Zo stabiel als deze Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ (ja, een hele mond vol) kom je ze niet vaak tegen. Deze E-Universe maakt bij het Duitse Stevens deel uit van een reeks stabiele e-bikes die verschijnen met het label Plus. Dat wil zeggen dat ze maximaal 180 kilo aan gewicht kunnen meetorsen, zo’n 40 kilo meer dan een standaard e-bike. Knap, voor een fiets met lage instap, want die zijn doorgaans juist minder stabiel. Stevens ontwierp het doordachte aluminium frame in samenwerking met het gerenommeerde ingenieursbureau Zedler. 

Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ e-bike

Robuust framedetail

Tegelijk is er ook veel aandacht geschonken aan een robuuste afmontage. De fiets heeft een extra stijve geveerde SR Suntour-vork, plus 57 millimeter brede Schwalbe Marathon Plus-mountainbikebanden en Deore XT-schijfremmen. Verder heeft de e-bike een Bosch Performance Line CX-motor met 85 Nm, plus een ingebouwde 625 Wh-accu en een zogenaamde ‘SmartphoneHub’. Die laatste is een van de nieuwste Bosch-gadgets. Het lijkt alsof de fiets geen display heeft, maar die is er wel: via de controller en een relatief simpel schermpje kun je de ondersteuning sturen. Met behulp van de speciale Cobi.Bike-app is het mogelijk om bepaalde functies van je eigen smartphone te be­dienen via het scherm.

Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ e-bike

En een al even stevige motor

Hoor ik daar engelen?

Met de stabiliteit van deze E-Universe zit het inderdaad wel snor. Sterker nog, ik heb nog nooit op zo’n stabiele e-bike gezeten. Ik haal bij verre de 180 kilo niet, zelfs niet met volle bepakking, maar dat maakt voor het gevoel niets uit. Het is geen heel sportieve e-bike, maar je zit wel als een vorst op z’n troon. Rechtop, zeer comfortabel, met de handen op het iets gebogen stuur, met prima zicht op de weg voor je. De zeer krachtige motor met vier standen produceert het typerende Bosch-geluid: een soort engelenkoor begeleidt je onderweg. Bosch-motoren doen het altijd goed, ondersteunen gelijkmatig en zijn een prima compagnon. De krachtige Performance Line CX past uit­stekend bij de E-Universe. Al met al is dit een zeer gedegen e-bike met een trotse verschijning. Niks meer aan doen.

De Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ is er in 4 maten, kost € 4.779,- en vind je op de WEBSITE van het merk 

Fotografie: Remco Veurink

Stevens E-Universe 9.6 Plus FEQ e-bike

Brede banden met lekker veel grip

 

Netjes: de hoogwaardige derailleur

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.