Nieuw in het Mariniersmuseum: tentoonstelling Helden 

0

Nu te zien in het Rotterdams Mariniersmuseum: de tentoonstelling Helden. Mensen die hun eigen belang opzij zetten om anderen te helpen noemen we vaak helden. Zorgmedewerkers worden in deze uitdagende tijd bijvoorbeeld helden genoemd. Maar wat is nu eigenlijk een held? Het Mariniersmuseum legt mogelijke kanshebbers voor de titel held langs de meetlat van moed, beleid en trouw. Leuk om even langs te fietsen!

Kan iedereen een held zijn? Dat is nog maar de vraag. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5 procent van de mensen handelend optreedt in levensbedreigende situaties. In de burgermaatschappij bestaan beloningen voor heldhaftig gedrag en ook binnen de Krijgsmacht worden dapperheidsonderscheidingen toegekend. Om hiervoor in aanmerking te komen, wordt er kritisch gekeken naar wat de militair heeft verricht. Er moet aan een aantal eisen voldaan zijn en er wordt beoordeeld op moed, beleid en trouw.

Drie Mariniershelden in de kijker

In de tentoonstelling Helden worden drie mariniershelden uitgelicht. De bekendste zeeheld van ons land is Michiel de Ruyter (1607-1676). Hij vocht in maar liefst drie Engels-Nederlandse oorlogen en was medeoprichter van het Regiment Zeesoldaten, het latere Korps Mariniers. Al generaties lang komt hij voor in de vaderlandse geschiedenis, daarmee is hij een echte volksheld. Ook Giovanni Hakkenberg (1923-2013) was zonder twijfel een buitengewoon taai en zeer moedige marinier. Zijn bijzondere geschiedenis brengt hem als jonge marinier naar Nederlands-Indië. Zijn listige krijgsacties, niet zonder levensgevaar, zorgen ervoor dat hij de Militaire Willemsorde ontvangt, de hoogste militaire dapperheidsonderscheiding. Tot slot wordt marinier Thomas (geboren 1986) uitgelicht. Hij is uitgezonden naar Mali. Daar heeft hij door heldhaftige optreden een zelfmoordactie voorkomen en daarmee zijn eenheid gered. De nuchtere Fries vertelt in de tentoonstelling zijn verhaal op geheel eigen wijze.

Gratis fietsroute door Rotterdam

Fiets meteen de route De groene zuidrand van Rotterdam, van het Zuid-Hollands Landschap! Deze fietsroute komt langs het Mariniersmuseum in de mooie historische Wijnhaven. Dicht bij Rotterdam valt veel groen te beleven, net buiten de stad ontdek je al meteen het grootste stadspark van Nederland, landhuizen, landerijen en de machtige Oude Maas. Kilometerslang kijk je uit over graslanden en bosjes. Heel bijzonder zijn de grienden, buitendijkse wilgenakkers waar het water twee keer per dag binnendringt. Leuk om mee te maken!

 

De tentoonstelling Helden loopt van 10 december tot en met 24 mei.

Online tickets en reserveringen zijn verkrijgbaar via www.mariniersmuseum.nl.

Beeld: Eva Plevier

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.