Aandacht voor veilig fietsen in het donker met de Meefietslijn

0

Veel fietspaden zijn ’s avonds en ’s nachts onveilig voor vrouwen. De Fietsersbond vindt dat iedereen overal sociaal veilig moet kunnen fietsen. Met de Meefietslijn vroegen ze daar afgelopen december daar aandacht voor, vooruitlopend op de toekomstdroom: dat in 2040 alle fietsers 24 uur per dag veilig de straat op kunnen.

In december stonden social designers Lisa Strijbosch en Maartje de Goede bij een Siberische gevoelstemperatuur van min tien namens de Fietsersbond met een tafeltje en fietsstoel bij station Vaartse Rijn in Utrecht om telefonisch mee te fietsen en fietsers te vragen: ‘Voel jij je weleens onveilig in het donker op de fiets?’ Maartje: ‘De politie in Utrecht adviseerde vrouwen om niet meer alleen te fietsen nadat een belager een aantal slachtoffers had gemaakt in de wijk Lunetten. Heel bizar. De slachtoffers wordt gevraagd zich aan te passen terwijl de daders de omgeving onveilig maken. De focus zou moeten liggen op ‘Val niet aan’ in plaats van ‘Zorg dat je niet aangevallen wordt’. Lisa: ‘Het is pleisters plakken, maar in plaats daarvan moet je naar het systeem kijken en de omgeving. Toen bedachten we dat we iets ludieks wilden doen met het idee van meefietsen voor sociale veiligheid en door corona werd dat bellend meefietsen.’ Voor de veiligheid met oortjes in uiteraard.

Met een veilig gevoel fietsen in het donker

Op de Meefietslijn kregen ze veel enthousiaste reacties. ‘Mensen waren opgelucht dat ze eindelijk hun verhaal konden doen. We hadden het gevoel dat we een gat opvulden. Iedereen had een verhaal en je merkte dat ze dat nog niet vaak hadden gedeeld. We hebben best heftige verhalen gehoord. Iemand met een vriendin die van haar fiets was gesleurd. En een vrouw was na haar nachtdienst door een schreeuwende man met een masker opgewacht. Je denkt snel dat het normaal is. Je past je gedrag eraan aan. Terwijl naar oplossingen gekeken moet worden.’ Het project werd zo goed ontvangen dat ze al hebben nagedacht over een vervolg. Tachtig procent van de mensen zei dat ze weleens iemand belden op de fiets als ze zich onveilig voelden. Dus misschien moet er een Meefietslijn komen met een nummer dat ‘s avonds opengesteld wordt, een soort Kindertelefoon voor mensen die in het donker fietsen. Of een lijn met een voorkeuzemenu waar je kunt kiezen voor een rustgevend muziekje of stem die je vragen stelt zodat het lijkt of je echt met iemand praat.

Alle fietsers 24 uur veilig in 2040

De Fietsersbond heeft als toekomstdroom dat in 2040 alle fietsers 24 uur per dag veilig en onbekommerd kunnen fietsen waar ze maar willen. Dat betekent ook: sociale veiligheid. Geen onveilige routes meer waar je op je hoede moet zijn voor potentiële belagers. Het komende jaar gaan ze meer onderzoek doen en acties ondernemen om sociale veiligheid voor iedereen onder de aandacht te brengen.

Meer weten over de Meefietslijn?
• Via 030-291 81 11 kom je altijd in contact met één van onze woordvoerders. Een Whatsapp-bericht of een mail aan pers@fietsersbond.nl sturen kan ook.
• Voor Utrechtse zaken: voorzitter Fietsersbond afdeling Utrecht Peter van Bekkum
0644304099

Foto: Anna Van Kooij

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.