Ontdek eens het piepkleine Deense eilandje Endelave

0

Aan het fantaseren over een vakantie in Denemarken? Pik Endelave mee! Dit eilandje in het Kattegat naast Horsens Fjord mag zich Deens ‘Eiland van het Jaar 2020-2021’ noemen. Als Actief Eiland betrekken de eilandbewoners je op allerlei manieren bij het eilandleven. Ook op de fiets!

Endelave heeft net als veel andere kleine eilanden grote uitdagingen gehad om het actieve eilandleven in stand te houden. Na de sluiting van de plaatselijke school moest de bevolking nieuwe manieren vinden om het eiland naar een levensvatbaar niveau te tillen. Onder de noemer ‘Actief Eiland’ is de lokale sportvereniging erin geslaagd nieuwe initiatieven te ontwikkelen voor zowel de bewoners als toeristen van het eiland.

Fietsen op het eilandje Endelave

Endelave is 13 vierkante kilometer groot en telt 155 inwoners. Het eiland is met de veerdienst in 70 minuten vanaf Snaptun bij Horsens te bereiken. Toeristen kunnen onder andere yoga beoefenen met een 83-jarige lokale bewoonster of lunchpakketten met huisgemaakt roggebrood mee de natuur innemen tijdens een wandeling op de nieuwe Konijnen route (“Kaninøen”) om de enorme populatie wilde konijnen te spotten. Naast de rijkdom aan dieren, planten en een gevarieerd landschap, van een mini wad tot aan een trollenbos, is het eiland perfect om met de fiets te ontdekken. Op deze site vind je een fietsroute over Endelave, met informatie in het Deens (tip: even kopiëren naar Google Translate!).

 

‘Eiland van het Jaar’ verkiezing

De Deense verkiezing ‘Eiland van het Jaar’ vond dit jaar voor het eerst plaats. Alle Deense eilanden zonder een vaste brugverbinding konden zich inschrijven voor de verkiezing. Met de prijs worden lokale gemeenschappen een hart onder de riem gestoken, ontwikkelingen gestimuleerd en aandacht gegenereerd voor de Deense eilanden (er zijn er in Denemarken wel 444!). Endelave ontvangt naast de titel ‘Eiland van het Jaar 2020-2021’ ook 50.000 Deense kronen (ongeveer 6.800 Euro) voor de verdere ontwikkeling van het eiland.

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.