De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Route Rotterdam – Hippe hotspots

3

Startpunt: Fietsenstalling voor station Rotterdam Centraal
Afstand: 59 km, of verkorte route met Waterbus
GPS bestand: Route Rotterdam
PDF Routekaart: Route Rotterdam
PDF Routebeschrijving: Route Rotterdam

Wat doe je met al die oude panden, vooral pakhuizen, in een havenstad? In Rotterdam en Dordrecht weten ze het: begin leuke koffietenten, restaurants en winkels. Een tocht vol verrassende afstapmomenten.

”Dáár, in het oude zwembad Tropicana zit een superleuk restaurant.” “Op die hoek kun je heerlijk eten!” “Het Eiland van Brienenoord, zo leuk, met Schotse Hooglanders.” Mijn fietsmaatje Jamila woont in Rotterdam en werkt in Dordrecht. Als danseres en communicatiemedewerker bij een cultuurcentrum kent ze een heleboel leuke adresjes – dus is ze mijn gids tijdens een fietsrondje langs de twee steden. Iedere hotspot die ze aanwijst, heeft een boeiend verhaal. Neem dat restaurant in het verlaten subtropische zwemparadijs. Aloha. Daar vechten koks tegen voedselverspilling. Ingrediënten die normaal gesproken in de prullenbak belanden, worden als basis voor andere gerechten gebruikt. De melk die over is bij de koffiebar gaat in de ricotta. Het koffiedik is voor het kweken van oesterzwammen. Het restaurant op de hoek van de Nijverheidsstraat is het Italiaanse Borgo d’Aneto. Eigenaar Faouzi Chihabi was onder meer automonteur en dominee, maar helpt nu kansarme jongeren aan een baan. Dat doet ook grand café Heilige Boontjes in het centrum. Jamila wijst alweer naar een oude loods, iets verderop. “Binnen vind je een supergrote skatebaan! Dat is Skateland.”

Nieuw leven

Als havenstad heeft Rotterdam een hoop panden die jaren leegstonden. Deze kregen veelal een nieuw leven. In voormalig pakhuis De Vijf Werelddelen, waar vroeger koffie, suiker en specerijen lagen opgeslagen, kun je nu een hapje eten. De oude hijskranen staan er nog. Maar je fietst ook langs wolkenkrabbers die hoog boven de
Maas uittorenen. De route naar Dordrecht loopt over oude spoor- en stoomtramwegen, die de Rotterdamse haven ooit met het achterland verbonden. Veel polders zijn opgeslokt, de huizen van Rotterdam tikken bijna
die van Barendrecht aan. Op zondag is het doodstil in het dorp. Tussen de grote steden ligt een stukje Biblebelt geklemd – later vandaag fietsen we nog door Papendrecht en Alblasserdam. Dames met lange rokken en hoedjes lopen dan net de kerk uit. Twee wollige schapen voor een rij hypermoderne huizen kondigen het groen aan: eerst de paar overgebleven polders, daarna het recreatiegebied Oude Maas. Een stenen paal herinnert aan de dijk die hier in 1953 brak. Het water stond 75 meter hoog. Verderop zie je nog een restant van de Barendrechtse brug, vijftig jaar geleden door de Heinenoordtunnel vervangen.

Plukjes natuur

“Hier pauzeer ik altijd als ik naar mijn werk fiets!” roept Jamila bij een overdekte picknickplek naast containerschepen die voorbij varen. Het gebied verandert in rap tempo, maar plukjes natuur zijn gebleven. Schapen in het gras, aalscholvers en de rivieren Oude Maas, Beneden-Merwede, Noord en Lek, die we tijdens ons fietsrondje met een boot oversteken. De molens van de Kinderdijk staan er nog steeds. ’s Winters hoef je die niet met kluwens Aziaten te delen. Dordrecht ligt precies op de helft van het fietsrondje. Net als in Rotterdam zie je na elke twee pedaalslagen een charmante koffieplek of winkel. Jamila roept al fietsend: “We moeten zeker even naar Het Magazijn. Daar hoor ik iedereen over!” Een uur nemen we voor de historische stad met zijn grachten en grafgevels. Veel te kort, blijkt al snel, maar er is nog 25 kilometer te gaan. Voor het donker willen we de Maasboulevard bereiken, met uitzicht over de skyline van Rotterdam.

WATERBUS

Afsnijden? Met de waterbus sla je eenvoudig een stuk van de fietsroute over. Voor het fietsrondje nemen we waterbus lijn 21 van Zwijndrecht Veerplein naar Dordrecht Hooikade en lijn 20 van Dordrecht Merwekade naar Papendrecht Westeind, maar diezelfde lijn komt ook in Alblasserdam, Krimpen aan den IJssel en Rotterdam. Reizen kan met een OV-chipkaart (goedkoopste optie) of je koopt aan boord met contant geld een kaartje. Van Kinderdijk naar Krimpen aan de Lek gaat een autoveer. Nóg leuker is het Driehoeksveer (fietsvoetveer), maar die vaart minder vaak. waterbus.nlveerdienst-krimpen.nl, ottevangerov.nl

4 X HIPPE ADRESJES

HEILIGE BOONTJES
KOFFIE IN EEN OUD POLITIEGEBOUW

Politie-inspecteur Marco den Dunnen en ‘sociaal makelaar’ Rodney van den Hengel begonnen samen een koffietent in een oud politiegebouw: Heilige Boontjes. In hun hippe grand café met een industrieel uiterlijk werken
jongeren met een crimineel verleden, die terug willen keren in de maatschappij. “Ik vind deze plek belangrijk door de mensen die er iedere dag samenkomen en de dromen die er verwezenlijkt worden”, zegt Marco. “Het is een tof pand.” Coaches helpen bij het aflossen van schulden, het vinden van huisvesting en het regelen van verzekeringen. Je kunt in de koffietent terecht voor een espresso, cappuccino en latte macchiato, maar ook voor een ouderwets bakkie pleur (filterkoffie dus). Eendrachtsplein 3, Rotterdam, 010-8401383 heiligeboontjes.com

SWAN
SPULLETJES VAN LOKALE MAKERS
Achter een vrolijke etalage in het centrum van Rotterdam gaat Swan schuil, een collectief van makers, ontwerpers en creatieve inkopers. De Rotterdamse Esmé de Smit en haar man Laurens begonnen met een maandelijkse lifestylemarkt, die uitmondde in zes Swan Stores. Meer dan veertig kleine ondernemers bemannen en vullen de winkel, met onder meer ecologische zeepjes, planten, sieraden, handgemaakte tassen, kleding, kussens en lampen. Oké, er zit een prijskaartje aan de spullen, maar dan krijg je wel iets origineels.
Zelfs de vintage meubels zijn te koop. Oude Binnenweg 137, Rotterdam, 010-737-0708 collectivbyswan.nl

NOBEL’S BROOD
BIOLOGISCH ETEN IN EEN PAKHUIS
Een paar deuren verderop hadden Willemijn en Sander Nobel al een bakkerij. Eind september openden ze Nobel’s Pakhuis, een delicatessenwinkel waar je kunt lunchen. “Dit was een oud pakhuis, met een tussenverdieping”, legt Willemijn uit. “Het hout dat hier jarenlang lag opgeslagen, hebben we hergebruikt en zie je nu terug in het interieur.” De biologische producten komen van boerderijen uit de regio. De melk uit Molenaarsgraaf, de vrije uitloopeieren uit Den Bommel, de kazen uit Kinderdijk; noem maar op. Als we om een fietspomp vragen, komt Sander direct naar buiten gesneld. Wat een service! Oh ja, en de zelfgemaakte soepen zijn een aanrader. Grotekerksbuurt 53, Dordrecht, 078-7370377 nobelsdordrecht.nl

HET MAGAZIJN
CD-WINKEL EN KUNSTUITLEEN ONDER ÉÉN DAK
Vijf winkels, een kunstuitleen én een restaurant zitten bij Het Magazijn onder één dak. “Eind jaren negentig zag ik in Barcelona al zoiets, met horeca en winkels in één pand”, vertelt Peter Paul van der Hout, eigenaar van platenzaak Velvet Music Dordrecht en initiatiefnemer van Het Magazijn. “Dat heeft altijd in mijn hoofd gezeten. Ineens hoorde ik van een kennis dat dit pand – met een enorme stadstuin – vrijkwam. Dit is hét moment, dacht ik direct.” In het fraaie art-nouveau pand met grote ramen vind je op de eerste verdieping niet alleen Velvet, maar ook Fotofilmfabriek, Make Room (een ontwerperscollectief), Vintage Audio Repair en de retrofietsen van Knappe Fiets. Voorstraat 180, Dordrecht magazijndordrecht.nl

4 X DINEREN IN ROTTERDAM

OKAY is een van de restaurants in het oude pakhuis De Vijf Werelddelen, met uitzicht op de haven. Engelse zeelieden riepen ‘okay’ als ze iets op de kade gooiden. Het komt van het Franse au quai. restaurant-cafe-okay.nl

VESSEL 11 is een Britse gastropub in een rood lichtschip – met maaltijden, zelfgebrouwen bier en livemuziek. De boot die als mobiele vuurtoren diende bij de zuidkust van Wales werd in 1995 door een Nederlander van
de sloop gered. vessel11.nl

ZALMHUIS heeft de sfeer van een Franse brasserie en zit in een art-nouveau gebouw, aan de voet van de Van Brienenoordbrug. zalmhuis.nl

ALOHA is een proeftuin van de circulaire economie. alohabar.nl

Startpunt: Fietsenstalling voor station Rotterdam Centraal
Afstand: 59 km, of verkorte route met Waterbus
GPS bestand: Route Rotterdam
PDF Routekaart: Route Rotterdam
PDF Routebeschrijving: Route Rotterdam

Heb je tips of opmerkingen over deze route? Laat het ons, en je medefietsers, weten!

Tekst en foto’s Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

3 reacties

 1. marc.demunck op

  Beste redactie,
  Volgens mij klopt het kaartje bij de Route Rotterdam in het nummer 6 totaal niet.
  Klopt dat?
  Met vriendelijke groet,
  Marc De Munck,
  Beveren

 2. Harrie Leijtens op

  Vrijdag Fiets Actief nummer 6 gekocht. Ik schat in dat op pagina 17 een ander kaartje is afgedrukt dan de bedoeling was. Hier hoort m.i. het kaartje van de route bij Rotterdam i.p.v. de route bij Almkerk