Cube Compact Hybrid Proefrit

1

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de stadsfietsen op een rij. Dit is de Cube Compact Hybrid, tevens e-bike: ‘Vooral bedoeld voor het kortere werk‘.

Cube Compact Hybrid

Het is echt geen vouwfiets

Cube Compact Hybrid

Een groene vouwfiets die te lang in de zon heeft gestaan. Dat was het eerste wat ik dacht toen deze Cube binnenkwam. Daar kwam ik al snel op terug. Allereerst omdat ik het een superlekkere kleur ben gaan vinden, en ten tweede omdat het helemaal geen vouwfiets is. De Compact Hybrid heeft wel alle ­kenmerken van een vouwfiets: 20 inch wielen, compact frame, en een makkelijk verstelbaar zadel en stuur.

Maar hier komt de verrassing: in het bracket zit een Bosch Active Plus-motor, en achter de staande buis zit een accu van 2,8 kilo. Zo’n 40 kilometer kun je kriskras door de stad crossen met deze compacte e-bike. Op het display is te lezen hoeveel stroom er nog rest.

Rijdt fijn en ziet er lekker uit

De Cube Compact Hybrid rijdt prima, al zul je moeten wennen aan het wat nerveuze stuurgedrag. Dat is natuurlijk te danken aan de kleine wielen, maar ook de korte wielbasis en de hoek van de vork (72 graden) spelen een rol. Dat is allemaal wat anders dan bij een fiets met grotere wielen. Logisch, want anders past het allemaal niet. De Cube is dan ook vooral bedoeld voor het korte werk. Op lange stukken mis je de rust.

De naaf met vijf versnellingen is prima, al is met name de 5 te zwaar. Bij actief rijgedrag sluit de rest echter prima aan. Oplossing? Voor 100 euro krijg je de fiets met een 10-speed derailleur. Een kleiner voortandwiel kan ook een idee zijn. Wat we missen is een slot. Zelf een flinke ketting kopen dan maar. Voor de rest geen klachten. De Compact rijdt fijn en ziet er lekker uit. Ondanks dat-ie op een vouwfiets lijkt.

Cube Compact Hybrid

Kleine fiets, flinke schijfremmen

Cube Compact Hybrid

De 5 van de naafversnelling trapt wat zwaar

Details
Lage framebuis
Om de Compact Hybrid stabiel genoeg te maken (en dat is die) heeft Cube een slimme constructie toegepast. Vanaf de balhoofdbuis (waar de stuurpen in huist) loopt een buis direct richting de staande buis. Prettig detail: je kunt de fiets zo gemakkelijk oppakken.

Accu
Stroom wordt geleverd door een Bosch 500 Wh accu. Deze is staand achter de staande buis gemonteerd. Je kunt hem van het slot halen met een apart sleuteltje – de Compact zelf heeft geen slot.

Cube Compact Hybrid

Stevige accu

Plussen & minnen

+ wendbaar
+ 500 watt accu
– slot
– slechts één maat

De Cube Compact Hybrid kost € 2.499,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Gaaf! Heb er zelf ook even op mogen rijden en merkte inderdaad ook het lastige sturen. Verder een top fiets, was erg onder de indruk.