Canyon Commuter 7.0 Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de stadsfietsen op een rij. Dit is de Canyon Commuter 7.0: ‘De ruimte rond het stuur lijkt zowaar op de boeg van de Titanic‘.

Canyon Commuter 7.0

Een dergelijk ontwerp zie je niet vaak

Canyon Commuter 7.0

Trek je hoogwaterbroek en sneakers aan, laat je sokken thuis en doe een knoepert van een kop­telefoon op. Dan zul je niet misstaan in de grote stad, op je hippe Canyon Commuter 7.0. Nee, een dergelijk ontwerp zie je niet vaak. De ruimte rond het stuur lijkt zowaar op de boeg van de Titanic. Deze snelle Duitser is niet bedoeld om een beetje op rond te lummelen.

Je zit hoe dan ook iets voorover gebogen. De Commuter heeft een ­aluminium frame, 8-speed versnellingsnaaf, riemaandrijving en (lekker toepasselijk) Schwalbe-banden met de naam Kojak. Kojak was een televisieserie over een lolly sabbelende politie-inspecteur in New York. En die was net zo kaal en rauw als deze bijzondere fiets. Wat we missen? Een slot. Een kettingkast. Wat je ervoor terugkrijgt is een lekker wendbare fiets, die je voor van alles kunt gebruiken: snelle stadsritten, woon-werkverkeer, weekenduitjes en zelfs om je conditie op peil te houden. Een echte funfiets dus.

Een hoop fun en stijl

De Commuter wil graag vooruit en stuurt overal tussendoor: remmen met je pink, rechts een klik erbij of eraf en optrekken maar. Een aandrijfriem is bij een gewone fiets altijd even wennen. Een ketting geeft een heel direct gevoel. Bij een riem heb je in het begin het idee dat je in het luchtledige trapt. Bij een e-bike valt dat minder op omdat je dan nog een zetje krijgt van de motor. Maar goed, uiteindelijk went het. Daarbij is een riem ook lekker schoon en betrouwbaar.

Is de Commuter ook een praktische fiets? Niet echt. De bagagedrager biedt net genoeg ruimte voor een lunchtrommel. Moet je dus toch nog zo’n hippe schoudertas mee. Als dat niet jouw ding is, moet je de Commuter niet bestellen. Ben je op zoek naar een hoop fun en stijl, zoek dan niet verder.

Canyon Commuter 7.0

Stijlvol handvat

Canyon Commuter 7.0

Mini-drager voor je broodtrommel

Details
Cockpit
Canyon maakt ook racefietsen. Die ­hebben een zogenaamde ‘cockpit’: een stuur en stuurpen uit één stuk, waar alle kabels en remleidingen doorheen lopen. Datzelfde concept is bij de Commuter doorgevoerd. Bovenaan de cockpit zit een kunststof afdekkapje, waarmee je bij de kabels kunt komen.

Canyon Commuter 7.0

De Titanic-cockpit

Bracket
Een ketting is flexibel, een riem niet. Om de spanning op de riem te regelen, heeft de Commuter een zogenaamd ‘excentrisch bracket’. Door de trapas iets te verzetten, kun je de spanning op de riem verhogen of verlagen.

Plussen & minnen

+ lekker ding
+ bliksemschicht
– niet erg praktisch
– geen slot

De Canyon Commuter 7.0 kost € 1.999,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.