Kloosters, kikkers en kuuroorden: 4 culturele fietsroutes in het Teutoburgerwoud

0

Sinds een maand heet Duitsland toeristen van over de grens weer van harte welkom. Dichtbij vind je al leuke fietsgebieden zoals het Teutoburgerwoud, op anderhalf uur van de grens. In deze  regio zijn ook veel vlakke gebieden te vinden waar je heerlijk kunt fietsen. We nemen je mee langs vier routes door het oosten van het Teutoburgerwoud.

1 Ontdek de kloostertuinen langs de Kloster-Garten-Route

Deze 315 kilometer lange fietsroute leidt door het zuidoostelijke deel van het Teutoburgerwoud. Een aanrader voor rustzoeker en tuinenliefhebbers, want de Kloster-Garten-Route neemt je mee langs het erfgoed tussen de Wezer en het Eggegebergte. Onderweg kom je langs talrijke bezienswaardige tuinen en 75 kloosters. Een route vol culturele schatten. Een mooie bezienswaardigheid onderweg is het complex Corvey, een voormalige benedictijnenabdij die sinds 2014 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit is een van de belangrijkste kloosters uit middeleeuws Duitsland. De Kloster-Garten-Route staat ook bekend als pelgrimsroute: langs de route vind je 28 ‘bijbelpalen’ met verzen uit de bijbel en dienen als plek van bezinning en rust.

2 Fietsen door “het rijk van de groene koning”

In het landschap rond het kunststadje Nieheim en het plaatsje Steinheim is deze 26 km lange fietsroute uitgezet, dwars door een sprookjesachtig natuurlandschap tussen de rivierstromen van de Emmer en de Beber. Al snel merk je dat de boomkikker in deze regio zijn habitat heeft gevonden: waar dit glibberige groene diertje in de vrije natuur steeds zeldzamer wordt, kom je hem hier met een beetje geluk nog tegen. Natuurliefhebbers nemen meestal een hele dag de tijd voor deze route, onderweg af te kunnen stappen bij de vele natuurlijke schatten als de kleiputten en vlechtheggen. De oude traditie om de knotwilgen op artistieke wijze te knopen en als levende heg te gebruiken wordt hier behouden en voortgezet. Heb je honger gekregen, dan is het Westfalen Culinarium een absolute aanrader. In vier verschillende musea maak je kennis met de geschiedenis van typisch Westfaalse producten als kaas, brood, ham en bier en kun je de streekproducten kopen voor thuis.

 

3 Langs de kam van de Egge

Een andere dagtocht dwars door de natuur die eveneens 26 kilometer telt, is de Eggeroute. Deze route neemt je mee langs de kam van de Egge in het zuiden van het Teutoburgerwoud. De rondweg begint in het stadje Willebadessen waar je eerst nog even een kijkje kunt nemen in het sculpturenpark of de rozentuin. De route leidt gedeeltelijk door het dal van de Nethe. Een merkwaardige verschijning onderweg is de 1000-jarige eik met een gigantische stam van wel 11 meter omvang. De Zeven Bronnen en de Eggebron zijn ook aanraders: het water uit de bron heeft een heerlijk frisse smaak. Fietsers kunnen hier hun flesjes vullen. Wie zin heeft, fietst nog een stukje verder naar het wildpark met dam- en edelherten, moeflons en andere inheemse dieren.

4 Fietsen door het dal van de Nethe

Tussen de stadjes Höxter en Bad Driburg ligt de Nethe-route, een mooi stuk van de internationale R2-route die je dwars door het dal van de Nethe tot aan de monding van de Wezer brengt. Onderweg over de Netheradweg geniet je hier van het ongerepte landschap tussen het Teutoburgerwoud en de Wezer. In kuuroord Bad Driburg ligt het Gräflicher Park, regelmatig tot de 10 mooiste tuinen van Duitsland verkozen. In de Driburg-Therme vind je volop wellnessfaciliteiten. Op de plek waar de Nethe in de Wezer uitmondt kun je even pauzeren en prachtige libellen bewonderen.

Gratis fietsroutes door het Teutoburgerwoud

De vier routes zijn te downloaden via de op www.teutonavigator.com. Een Nederlandse fietsbrochure met routeoverzicht is gratis te bestellen en te downloaden via www.teutoburgerwald.de/nl Op deze website vind je ook actuele informatie rondom het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van horecagelegenheden, bezienswaardigheden en accommodaties. Zo is in Duitsland het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimtes verplicht. Langs de routes kun je overnachten in verschillende accommodaties waar een gepaste afstand goed te realiseren is, kijk op http://nl.teutoburgerwald.de/fietsregio

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.