Giant Fasttour SLR1 Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de trekkingfietsen op een rij. Dit is de Giant Fasttour SLR1: ‘Een mooie balans tussen de snelheid van een racefiets en de veelzijdigheid van een stadsfiets‘.

Giant Fasttour SLR1

Nog altijd een aanrader

Giant fasttour SLR1

In 1998 werd de Giant Expedition tot Fiets van het Jaar verkozen. Daar had ik zelf ook wat mee te maken, want ik was een van de juryleden. Tien jaar later werd hij opnieuw Fiets van het Jaar. Waarom ik dit vertel? Allereerst om te illustreren dat ik al een tijdje meeloop, en daarnaast om aan te tonen dat Giant een rijke historie aan vakantiefietsen heeft. Punt A doet er niet toe, punt B dan weer wel. Want hoewel ook Giant nu vol op e-bikes inzet, heeft het voor komend ­seizoen weer een mooie reeks ‘premium trekkingfietsen’, zoals het Taiwanese merk ze zelf noemt.

Prettig sportief

De herenmodellen FastTour en AllTour hebben beide ook een damesuitvoering onder de vlag van zustermerk Liv: ze heten ­respectievelijk Liv Lissom en Liv LaVie. Dit is de 12,75 kilo lichte Giant FastTour SLR 1 (of Liv Lissom SLR 1): een aluminium frame, carbon voorvork, 11-speed derailleurversnelling en hydraulische schijfremmen. Op de achterdrager past een ruime tas, voor zijn er nokjes te ­vinden voor lowriders. Het is wellicht geen reisfiets tot in z’n tenen, maar voor korte meerdaagse tochten is hij prima. Je zit prettig sportief op het relatief smalle zadel, je handen kun je kwijt op de bar-ends. Al met al een mooie balans tussen de snelheid van een racefiets en de veelzijdigheid van een stadsfiets. In de vorige eeuw was zo’n Giant trekkingfiets een aanrader, en nu nog steeds.

Giant Fasttour SLR1

Bijzondere drager, klaar voor je tassen!

Details
Achterderailleur
De Shimano 105-derailleur kan cassettes aan met tandwielen van maximaal 34 tandjes. De SLR 1 heeft als lichtste 32 tandjes. In combinatie met de voor­derailleur heb je 22 versnellingen. Die kun je niet allemaal gebruiken, want de ketting mag niet te schuin liggen. Voordelen: simpel, betrouwbaar, betaalbaar. Nadelen: meer onderhoud dan een naafversnelling.

Giant Fasttour SLR1

Simper, betrouwbaar en betaalbaar: een derailleur

Stuur
Links en rechts vind je schakelhendels. Links schakel je de voorderailleur, rechts achter. Aan de uiteinden van het ergo­nomisch gevormde handvat zitten bar-ends, een extra mogelijkheid om je handen op te leggen. Regelmatig van positie wisselen kan tintelende handen voor­komen. Nadeel: bar-ends steken iets uit.

Giant Fasttour SLR1

Extra optie voor je handen: bar-ends

Plussen & minnen

+ licht
+ soepel rijgedrag
– geen slot
– geen kettingkast

De Giant Fasttour SLR1 kost € 1.599,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Giant Fasttour SLR1

Hij is er in een heren- en een damesversie

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie