Gazelle Ultimate Speed 380 Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de speed pedelecs op een rij. Dit is de Gazelle Ultimate Speed 380 speed pedelec: ‘gemaakt voor sportief woon-werkverkeer‘.

Gazelle Ultimate Speed 380

Gazelle Ultimate Speed 380

Eerst was er de gewone Ultimate, nu is er de Ultimate Speed. Deze snelle e-bike is volgens Gazelle gemaakt voor ‘sportief woon-werkverkeer’. Daarmee speelt het merk in op de toenemende behoefte om zonder auto naar je werk te komen. De Ultimate Speed heeft een aluminium frame, een iets gekantelde Bosch Performance-midden-motor, een ingebouwde 500 watt accu, en riem­aandrijving in combinatie met een traploze Nuviolo 380-versnellingsnaaf. Dat alles vind je op een redelijk slank frame, dat een vloeiende overgang heeft van de onderbuis naar het trapstel en van de onderbuis naar het balhoofd. Tel daar nog een sportief ogende achterdrager, een slot en een verende voorvork bij op.

Opwindend? Nee.

Opwindend? Nee. En toch is hij uitgeroepen tot Speed E-Bike van het Jaar. Waarom? Omdat hij onderhoudsarm, stil en zo geprijsd is dat niemand zich afvraagt of er soms een lening voor nodig
is. De zithouding is ontspannen, waardoor de Ultimate eerder een lekkere doorrijder is dan een racemachine. Het frame is lekker stabiel. Daarnaast is de fiets inderdaad perfect voor woon-werkverkeer. De accu zou wel wat groter mogen: Gazelle geeft een actieradius van slechts 60 kilometer op. Geen probleem zolang je niet te ver weg werkt. Maar goed, op je werk opladen kan tegenwoordig vrijwel overal. Gazelle geeft je bovendien de mogelijkheid om een extra accu te monteren.

Gazelle Ultimate Speed 380 detail

Luxe Busch + Müller-koplamp

Details
Riem
De twee grootste voordelen van een riemaandrijving of belt-drive zijn dat je er geen onderhoud aan hebt en dat de levensduur circa vier keer langer is dan die van een ketting. Invetten hoeft niet en op spanning brengen ook bijna niet. Zit er zand op de riem, dan is afspoelen of afvegen voldoende.

Gazelle Ultimate Speed 380 detail

Nagenoeg onverslijtbare riemaandrijving

Motor
De compacte Bosch Performance Line is er in een uitvoering tot 25 en tot 45 kilometer per uur. Dit is uiteraard de laatste. Hij kan sterke ondersteuning geven bij een lage trap­frequentie, bijvoorbeeld als je heuvelop oprijdt. Op het stuur het bijpassende Intuvia-display.

Gazelle Ultimate Speed 380 detail

Pittig motorblokje

Plussen & minnen

+ heer (m/v) van stand
+ geïntegreerde accu
– mag krachtiger
– kleine actie­radius

De Gazelle Ultimate Speed 380 speed pedelec kost € 4.699,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.