Zelf een fietsroute maken? Dat doe je zo met deze 5 tips

0

Natuurlijk is het heerlijk om onze FietsActief-routes te rijden. Dan weet je zeker dat je een mooie, afwisselende tocht zult maken in de meest prachtige omgeving. Handig: als abonnee heb je een scala aan routes tot je beschikking in ons route-archief. Maar wie weet heb je een specifiek idee of wil je je eigen omgeving eens wat beter leren kennen. Niets leuker dan een keer een fietsroute maken. En dat doe je zo.

Zelf een fietsroute maken

1. Bedenk waar je zin in hebt
Hoeveel kilometer wil je fietsen? Heb je zin in een tocht door het bos of langs het water, door de weiden of langs dorpen en steden? Allemaal aspecten waar je rekening mee kunt houden.

2. Kijk op de kaart
Zo gek is die gewone fysieke fietskaart niet. Sowieso voor de voorpret om het gebied dat je hebt uitgekozen op papier te bekijken. Maak je een route met een papieren kaart dan moet je zelf uitrekenen hoeveel kilometer een stuk fietspad ongeveer is en de legenda uitpluizen om te zien of een weg nu een fietspad heeft of niet. Maar je kunt helemaal zelf je fietsroute maken, precies door dat natuurgebied of dorpje wat je aantrekt.

fietsroute maken

Heerlijk: even de papieren kaart bekijken

3. Lekker makkelijk: knooppunten
Via verschillende sites en apps kun je een route maken via de bekende knooppunten. Op de ANWB-site vind je een fietsknooppuntenplanner die eenvoudig is in gebruik: klik op de knooppunten die je wilt volgen en de site telt meteen het aantal kilometers mee.

4. Laat je verrassen door de fietsrouteplanner
De Fietsersbond-routeplanner is een aanrader. Je kunt een route plannen met verschillende kenmerken. Kies je het routekenmerk ‘racefietsroute’, dan rolt er een route uit die vooral gaat over glad wegdek. Het routekenmerk ‘autoluw’ voert je via fietspaden of rustige straten. Het kenmerk ‘natuurroute’ gaat zo veel mogelijk door het groen. Zo zijn er heel veel opties. Groot voordeel van de fietsrouteplanner is dat je het vertrekpunt en het aantal kilometers dat je wilt fietsen kunt invullen en dat er dan een routesuggestie uitrolt. Bevalt die op het eerste oog niet, dan klik je op het blokje ‘andere suggestie’ voor iets anderst. De planner is tot stand gekomen dankzij vrijwilligers die alle kenmerken van het wegennet en omgeving in beeld hebben gebracht.

5. Andere mogelijkheden
Er zijn mensen die alles met Google Maps doen, dus ook routeplannen. En er zijn diverse apps waarmee je routes kunt maken en daarna kunt fietsen via je navigatie, denk aan Strava en Komoot. Via deze apps kun je je prestaties en routes delen met een community. In die gemeenschap kun je ook weer inspiratie opdoen voor mooie routes. Je moet wel (betaalde) accounts aanmaken, maar dan kun je ook alle mogelijkheden ten volle benutten.

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.