Relics of the Cold War in Museum de Fundatie (met routetip!)

0

In Museum de Fundatie is de nieuwe foto expo Relics of the Cold War te zien. Martin Roemers (1962) fotografeerde tussen 1998 en 2009 de in verval geraakte fysieke resten van de Koude Oorlog, vanuit de gedachte dat die grimmige periode voorgoed geschiedenis zou zijn. De serie krijgt een beangstigende actualiteit nu de oude tegenstellingen weer lijken te herleven.

De Koude Oorlog is voorbij maar de overblijfselen ervan zijn nog volop aanwezig. Vier decennia lang verdeelde het IJzeren Gordijn de landen van Europa in Oost en West. De wapenwedloop werd ontketend, atoomschuilkelders werden gebouwd, en iedereen bereidde zich voor op het ergste. Fotograaf Martin Roemers, winnaar van twee World Press Photo Awards (in 2006 met The Never-Ending War en in 2011 met Metropolis), zocht elf jaar lang (van 1998 tot 2009) naar de tekenen van deze periode. Hij reisde door de landen van voormalige vijanden: Rusland, Polen, Tsjechië, Oekraïne, Letland, Litouwen, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en België. Het resultaat is de serie Relics of the Cold War, nu te zien in Museum de Fundatie.

 

Fietsroute Kasteel het Nijenhuis en Museum de Fundatie

De tentoonstelling is hoofdzakelijk in Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe en in Zwolle is een kabinet ingericht. Zwolle en Heino liggen maar zo’n 16 km uit elkaar, prima te combineren in een fietstocht dus. Met de knooppunten plan je gemakkelijk een tochtje. Rijd bijvoorbeeld heen langs de IJssel, de IJsselvallei is verklaard tot Nationaal Landschap. Terug kun je via Millingen doorsteken naar de Overijsselse Vecht, die prachtig meandert.

Foto de Fundatie: Pedro Sluiter

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.