Fietsroute van het Jaar 2020: de kanshebbers

10

Welk traject krijgt in 2020 de eretitel Fietsroute van het Jaar? Dit zijn de genomineerden. De routes liggen in België, Frankrijk (2x) en Zweden. Op 28 februari, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht, maakt de jury de winnaar bekend.

Fietsroute van het Jaar

De leden van de jury hebben flink wat afgefietst afgelopen zomer. Diverse nieuwe of recentelijk ingrijpend vernieuwde routes zijn getest op criteria als bewegwijzering, landschap, eventueel thema, ondergrond en verkeersveiligheid. Jury-voorzitter Bert Sitters constateert: “Overal in Europa wordt druk gewerkt aan fraaie fietsroutes. Dit belooft veel goeds voor de komende jaren.” Hieronder de kanshebbers op een rij.

Eurovelo3 – België

Een veelzijdige 200 kilometer lange fietsroute van het Drielandenpunt bij Vaals naar de Franse grens aan de Samber over voormalige spoorbanen en jaagpaden. Met veel natuur en sfeervolle steden en stadjes onderweg. Uniek is het stukje fietspad tussen ‘de roest’ van het industrieel erfgoed bij Charleroi. Klik HIER voor meer informatie.

Fietsroute van het Jaar

Natuur langs de Eurovelo3 @Bert Sitters

La Dolce Via – Ardèche, Frankrijk

De zoete weg door het zoete leven in de Zuid-Franse Ardèche. Het landschap is ruig, maar van stevig klimwerk is geen sprake. De 120 kilometer lange Via kronkelt over een voormalige spoorbaan op een soort langgerekt balkon boven een diep dal. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten. De fiets kan mee in een museum-stoomtrein naar de start van de route op bijna het hoogste punt. Klik HIER voor meer informatie.

Fietsroute van het Jaar

Dolce Via: zoete weg door een ruig langschap @Bert Sitters

La Vallée du Loir à Vélo – Frankrijk

De Loire heeft een kleiner zusje: de Loir. Dit intieme riviertje stroomt langs wijngaarden, kastelen en oude stadjes zoals de Sint-Jacobsstad Vendôme. Je kunt deze route van 320 kilometer doen in combinatie met andere fietsroutes, zoals grote zus Loire, de Véloscénie en de Vélo Francette. Ideaal voor een fietsronde. Klik HIER voor meer informatie.

Fietsroute van het Jaar

Loir: het kleine zusje van de Loire @Luc Oteman

Sydkustleden – Zweden

Ook dit jaar komt Zweden met een nieuwe fietsroute. Deze keer langs de zuidkust; ook wel de Zweedse Rivièra genoemd. Heerlijke fietspaden wisselend langs het strand en door de bossen. Onderweg volop schattige houten huizen en haventjes. De route van 260 kilometer sluit aan op de fietsroutes Kattegattleden en Sydostleden. Klik HIER voor meer informatie.

Fietsroute van het Jaar

Sydkustleden: Zweedse Rivièra @Jessica de Korte

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht brengen de genomineerden hun routes voor het voetlicht op vrijdag 28 februari, om 11.00 uur in zaal 4. Daarna maakt de jury de winnaar bekend en volgt een presentatie over de nieuwe Fietsroute van het Jaar. Je bent hierbij van harte welkom.

Heb jij al een idee welke route je het liefst zou willen rijden (en waarom)? We zijn benieuwd en horen het graag. Laat hieronder je reactie achter.

Deel.

Over de auteur

10 reacties

 1. Als ik klik op de link voor nadere informatie over de route du Loir à vélo, krijg ik de informatie over een tocht in de Ardèche. Dan wordt het lastig om met overleg te kiezen!
  M. vr. gr.,
  Wil Peters

 2. De route in Zuid Zweden is voor mij favoriet. Deze is voor alle fietsers, dus ook voor de niet-geoefende fietsers zonder E-bike en voor kinderen, goed te doen. De route geeft een gevoel van vrijheid en toch ook van herkenbaarheid.

 3. roland.vermeylen op

  ik kies voor de Zweedse route: is mij meest bekend en lijkt heel open landschappen te geven.

 4. nou eigenlijk zou ik uit principe hier niet in mee gaan ,waarom niet om dat de meeste echte fietsfanaten Nederland nog lang niet gezien hebben ,maar men moet zo nodig [maar goed een ieder persoonlijke beslissing.]

 5. Githa de Kuyssche op

  Dat schiet inderdaad niet op Wil, onze excuses. De juiste link staat er nu wel!

 6. Fam. de Groot op

  Wij kiezen voor Zweden omdat het een mooie aansluiting is op de route Kattegattleden. Het is een prachtig land om je vakantie te houden.

 7. Gerri van de Haar op

  persoonlijk spreekt mij de fietsroute in Zweden het meest aan. Heerlijk genieten van ongerepte natuur.