De dode hoek: weet jij waar die precies zit?

0
Dode hoek

48 procent van de volwassenen kan niet aangeven waar de dode hoek zich bevindt, blijkt uit onderzoek van VVN

Het merendeel van de fietsers kent, en houdt rekening met, de dode hoek van vrachtwagens en ander groot vervoer. Toch kan bijna de helft niet aangeven waar de befaamde hoek zich dan precies bevindt. Ook opvallend: meer dan een derde kiest ervoor om op de gevaarlijkste plek bij een vrachtwagen te gaan staan. Niet handig. Zó kom je uit de hoek.

Dode hoek

Dode hoek-ongelukken van fietsers met vrachtwagens zijn er het meest binnen de bebouwde kom en hebben veel ernstiger gevolgen dan andere tweezijdige ongevallen van fietsers. Oudere fietsers en kinderen hebben de grootste kans om slachtoffer te worden van een dergelijk ongeval, aldus VVN. Gelukkig kun je dat voorkomen. Door goed op te letten. En door te weten waar die hoek nu precies zit en hoe je erbuiten blijft.

Allereerst: de dode hoek is het gebied rond een voertuig waar de bestuurder geen zicht op heeft. Vrijwel alle motorvoertuigen hebben een dode hoek, ook een shovel of tractor bijvoorbeeld.

Veder geldt voor vrachtwagens vanaf 2007 dat het grootste gedeelte rechts van de vrachtauto technisch, via spiegels en camera’s, goed zichtbaar is voor de chauffeur. Het is echter onmogelijk voor een chauffeur om tegelijkertijd gebruik te maken van al dat materiaal. In de bebouwde kom, in ingewikkelde verkeerssituaties, is het daarbij nog lastiger om alles gelijktijdig in de gaten te houden. Daarom kun je er het beste van uitgaan dat een chauffeur van een vrachtwagen, uit welk jaar dan ook, je niet ziet én zorgen dat je veilig blijft. En dat doe je zo.

Dode hoek

Soms is de ruimte schaars..

Dode hoek

Afstand houden? Altijd goed.

Hier ga je staan

De dode hoek bevindt zich aan de voorzijde, rechts naast het voertuig, rechtsachter het voertuig en helemaal
aan de achterzijde van het voertuig. De hoek is afhankelijk van het zicht vanuit de bestuurdersplaats. Ongelukken ontstaan vooral wanneer een vrachtauto rechtsaf wil slaan en de fietser rechtdoor. Fietsers hebben voorrang en gaan ervanuit dat ze gezien zijn. Maar da’s lastig als je niet te zien bent: uit onderzoek van VVN blijkt dat 44 procent van de volwassenen een positie kiest in de dode hoek bij het stilstaan voor een verkeerslicht naast een vrachtwagen. Daarbij kiest 33,3 procent ook nog voor de gevaarlijkste plek, namelijk naast de cabine van de vrachtwagen. Daar moet je dus niet gaan staan, want je bent niet te zien. Wat je dan wel doet? Het volgende:

VUISTREGEL DODE HOEK

Het beste blijf je altijd rechts achter de vrachtwagen (of ander groot voertuig) en houd je minimaal drie meter afstand.

Dat klinkt simpel zat, dat uit die hoek komen. Of het ook echt zo eenvoudig is, met name in de stad, is de vraag… Hoe dan ook legt Michael, in vrolijk pak met bijpassende veilige kleuren, het nog even humoristisch uit in een van de VVN Veilige Feitjes-filmpjes hieronder. Verder lezen kan ook, op de VVN-website.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.