3 redenen om te fietsen door Cuba

0
Fietsen door Cuba

In achtien dagen dagelijks vijftig kilometer fietsen. Op een e-bike!

Een jongen zet espresso voor me neer, van lokale bonen. Daarna verdwijnt hij met een kapmes de plantage achter het huisje in. Een minuut later komt hij terug met een verse ananas in zijn handen. Ik drink het sap en besef: ik wil hier niet meer weg.

Schrijver Roman Helinski en fotograaf David Peskens fietsten voor FietsActief op een e-bike door Cuba met Djoser. Lyrisch kwamen ze terug. Drie redenen waarom je door het veelzijdige Cuba wil toeren.

Fietsen door Cuba

Het volledige verhaal van Roman en David lees je in het nieuwste nummer van FietsActief – editie 7. Hieronder vast een impressie via deze drie redenen waarvoor je het land zou willen bezoeken.

1. NATUUR

“Langzaam fiets ik door de Viñales-vallei in de provincie Pinar del Rio in het westen van Cuba, misschien wel de mooiste plek die ik deze reis bezoek. Overal waar ik kijk is de natuur vol van leven; frisgroene bomen en planten met daartussen donkerrode vruchtbare grond. … Varkens wroeten tussen de wortels van bomen, een ezel balkt. Ik volg een pad bergopwaarts en bereik een magnifiek uitzicht over de vallei.” 

Het landschap van Cuba dat je met DEZE REIS aandoet is “werkelijk verbluffend”, zoals Roman het verwoordt. De omgeving is afwisselend en steeds indrukwekkend.

“Nabij het plaatsje Soroa loop ik diezelfde avond een berg op, vanwaar ik een verbluffend uitzicht heb op het dal vol palmbomen. Omdat het een heldere dag is, zie ik in de verte de zee liggen. Met daartussen kilometers jungle. Alleen op de berg luister ik minstens een half uur naar de vogelgeluiden die van tussen de palmbomen opstijgen. Het is een fantastisch moment en het wordt nog fraaier wanneer tientallen gieren op de thermiek rond de berg beginnen te zweven.”

Fietsen door Cuba

2. DE MENSEN

“De bewoners rennen bijna allemaal naar het hek van hun tuin om te zwaaien, zeker de kinderen. Hele schoolklassen wuiven naar ons. … De toevallige ontmoetingen zijn misschien wel het mooist; vooral buiten de steden zijn de mensen zeer open – het levert mooie momenten op. Zo voetbal ik met meer dan twintig kerels op een veld met doelen van bamboestokken en ik word uitgenodigd om te proberen een homerun te slaan bij het honkbal, dé sport van Cuba.”

Uitnodigend en nieuwsgierig, zo heeft het reportersduo de mensen in Cuba ervaren.

Fietsen door Cuba

3. DE FIETS ZELF

“Op de fiets door Cuba betekent voor mij reizen op de goede snelheid, met de mogelijkheid om soms even te vertragen en zo in contact te komen met de Cubaanse bevolking.”

Geen betere manier om een land te zien, te ruiken en te beleven dan op de fiets. Je kunt aanzienlijk afstanden afleggen, maar gaat niet te snel.

“Mijn editie was de eerste keer dat Djoser e-bikes introduceert op Cuba. Geen overbodige luxe, want er zitten steile delen in de route, en het is het hele jaar door warm op Cuba. De e-bikes maken de tocht makkelijker maar niet meteen makkelijk. Er wordt nog genoeg gevraagd van de fietser. Bovendien kan je ervoor kiezen om de ondersteuning niet te gebruiken.”

Wil je meer weten over de reis? Ga dan naar DJOSER

Fietsen door Cuba

Fietsen door Cuba

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.