Thema fietsroute in Zuid-Limburg: 75 jaar bevrijding

2

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Zuid-Limburg werd bevrijd. Dit begon op 12 september 1944 toen geallieerde troepen het dorpje Mesch binnentrokken. Op veel plekken in Zuid-Limburg is de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog goed zichtbaar. Ontdek het op de fiets!

Bevrijdingsfietsroute Zuid-Limburg

De gratis te downloaden fietsroute 75 Jaar Bevrijdingsroute Zuid-Limburg neemt je mee langs een aantal indrukwekkende plekken die te maken hebben met oorlog en bevrijding. Het startpunt van deze fietsroute ligt in het centrum van Margraten (Amerikaplein), op een steenworp afstand van de Amerikaanse begraafplaats. Daarna stap je op je fiets richting Valkenburg en Beek waar je het oorlogsmuseum van Limburg Eyewitness vindt.

Nieuw: Vensterbank musea in Mesch

Ook de moeite waard om langs te fietsen is Mesch, vlakbij de Belgische grens. Hier zijn onlangs de eerste vier Vensterbankmusea geopend. Precies op de plek waar de eerste geallieerden Nederland binnenkwamen, lieten inwoners van Mesch thuis in hun vensterbank zien welke tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zij in huis hebben. Veel Limburgers hebben verborgen schatten uit de Tweede Wereldoorlog, met name uit de tijd van de bevrijding. Denk aan oorlogsattributen, verzetskrantjes, briefkaarten, foto’s, bodemschatten of andere, vaak persoonlijke, herinneringen.

Gratis fietsroute Voerstreek en Zuid-Limburg

De bevrijdingsfietsroute komt niet langs Mesch, maar een andere mooie gratis online route wel: Dwars door de Voerstreek Eijsden-Margraten. Hiermee ontdek je niet alleen Zuid-Limburg maar ook de prachtige Belgische Voerstreek, net over de grens. Laat je niet uit het veld slaan door de kuitenbijtertjes: eenmaal aan de top is het uitzicht de inspanning meer dan waard en de afdaling is natuurlijk een feestje. Natuurlijk kun je deze wielrenroute ook per e-bike doen, die zijn eventueel eenvoudig in de regio te huren. Geniet van de gezellige dorpjes Eijsden, Moelingen en ’s Gravenvoeren en stap onderweg even af voor een van de vele knusse terrasjes. Kijk voor alle activiteiten rond de 75 jaar bevrijding in Limburg HIER

Beeld: VVV Zuid-Limburg

Deel.

Over de auteur