De smartphone en de fiets

0
smartphone fiets

Ook als je onderweg je telefoon wilt bedienen om te navigeren, moet je stilstaan

Vanaf 1 juli mag je niet meer bellen of appen op de fiets. Maar natuurlijk kun je je smartphone nog wel gebruiken onderweg. Als-ie goed vastzit op je stuur tenminste. En als je een goede app hebt.

Smartphone op je fiets

De boete als je wordt gesnapt bij al rijdend bellen of appen op de fiets is 95 euro, en 47,50 euro als je onder de 16 bent. Niet alleen met een telefoon ben je de pineut, het verbod geldt voor alle elektronische apparatuur die je al rijdend, met je handen, gebruikt. Denk aan navigatie, tablet of camera. Sta je stil, dan kun je gebruiken en bedienen wat je wilt. Kwestie van even aan de kant gaan en stoppen.

Wil je via je telefoon navigeren, dan heb je een telefoonhouder nodig voor op de fiets. Zo kun je die onderweg prima (zonder handen) gebruiken. Bedien je die smartphone, dan moet je zoals gezegd even stoppen. Met een houder bevestig je je smartphone stevig en desnoods waterdicht. Met één van de vele fietsapps gebruik je vervolgens je telefoon als fietscomputer of navigatiesysteem.

Houder + app = fietsen maar

BBB maakt een aantal van dit soort houders/hoesjes. Geschikt voor diverse telefoons, kijk even naar de maat om te zien of die van jou er ook in past. Op de site vind je een overzicht van alle houders.

En er zijn natuurlijk nog véél meer merken die deze houders in huis hebben. We noemen Topeak, Ortlieb, Wahoo, Lezyne en SKS en dan vergeten we er nog een heleboel. Google op ‘smartphone houder’ of breng een bezoekje aan een goede fietsenwinkel, dan kom je er wel uit.

Aanrader: TestKees van de Fietsersbond deed onlangs een houdertest. De SP Connect Bike Bundle en Quadlock Bike Kit kwamen als beste uit de bus. Klik HIER voor de test. 

Als je de houder en eventueel een hoesje hebt, is het alleen nog zaak een goede fiets-app te installeren. Ook daarvan zijn er talloze. Voor zowel iPhone als Android. We noemen er een paar. Strava cycling en Runkeeper doen het prima als het je gaat om weergeven hoe lang, ver en hard je hebt gefietst.

Wil je ook kunnen navigeren dan heb je meer nodig. Bijvoorbeeld Google Maps, even aanchecken dat je een fietsroute wilt en geen autoroute en dan krijg je keurig aanwijzingen over de te volgen route op je telefoon. Fietstijden heeft ook een handige app met hetzelfde soort functionaliteit. Met Fietsknoop kun je zelf routes maken aan de hand van knooppunten. De app maakt dan vervolgens de route-beschrijving voor je. Handig en gratis. Tot slot is er natuurlijk de befaamde routeplanner van de Fietsersbond!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.