Slimme snelfietsroute Schiphol

2

snelfietsroute

BAM Infra Nederland en Koninklijke Gazelle bereiden een wereldprimeur voor. Binnenkort maakt Schiphol onderdeel uit van een ‘smart snelfietsroute’. Deze maakt digitaal contact met fietsen en biedt zo allerlei extra’s. Het pad komt er voor onder meer werknemers op de luchthaven en reizigers. Nergens ter wereld is een vliegveld ontsloten via zo’n fietsroute. Het doel is om de bereikbaarheid van Schiphol te verbeteren en het fietsgebruik te bevorderen.

Slimme Snelfietsroute

Vorig jaar presenteerden BAM Infra en Gazelle het mobiliteitsconcept ‘Ruim baan voor de speedbike’. Dat plan, met een prominente rol voor de snelle elektrische fiets, bracht een oplossing voor de drukke wegen in  Amsterdam en rond Schiphol. Elementen uit het mobiliteitsconcept zijn verweven in de uiteindelijke fietsvisie van Royal Schiphol Group, bedoeld om het fietsgebruik van medewerkers op de luchthaven te bevorderen. Onderdeel van de aanpak is het verbeteren van de fietsinfrastructuur op het Schipholterrein. BAM Infra, Schiphol en Gazelle werken nauw samen aan een hoogwaardige snelfietsroute die Schiphol ontsluit en met slimme maatregelen het fietsgebruik stimuleert.

Internet Of Things

Van de 22 kilometer lange route gaat circa 10 kilometer over grondgebied van Schiphol. Op dat deel testen Gazelle en BAM Infra binnenkort een achttal concepten waarbij het zogenaamde Internet Of Things (IOT) een belangrijke rol speelt. Er is daarbij een digitale wisselwerking tussen fiets en snelfietsroute. Een groene golf geeft bijvoorbeeld aan hoe snel fietsers moeten rijden om bij het volgende verkeerslicht niet te hoeven wachten. Stuurtrillingen waarschuwen fietsers voor gevaren als gladheid en verkeersdrukte. De trapondersteuning op speed pedelecs schakelt automatisch een tandje terug op en rond Schiphol Plaza.

360-graden-camera

Nog dit jaar gaat de schop de grond in en testen Gazelle en BAM Infra de eerste IOT-concepten. De voorbereidingen daarop zijn inmiddels gestart. Met de elektrische bakfiets Gazelle 5D, uitgerust met 360-graden-camera, brengt BAM Infra sinds deze maand alle fietsinfrastructuur digitaal in kaart. Denk aan fietspaden, bewegwijzering, verkeersborden en verlichting. Door toepassing van zogeheten Artificial Intelligence-modules is de huidige staat van deze fietsinfrastructuur te bepalen. Zijn de kwaliteit en veiligheid voldoende? En wat moet er gebeuren om te voldoen aan de doelstellingen en ambities die Schiphol heeft als het gaat om fietsinfrastructuur?

Veilige verkeersader

Op het gehele luchthaventerrein werken ruim 65.000 mensen, van hen komt nu 3 à 4 procent met de fiets naar Schiphol. Onder andere de nieuwe snelfietsroute tussen Hoofddorp en Amsterdam, met tussenhalte Schiphol, moet het fietsgebruik stimuleren, ook onder reizigers. Door ruimte te laten voor mogelijke aansluitingen op andere steden in de toekomst, moet de snelfietsroute uitgroeien tot een belangrijke, veilige verkeersader in de regio Amsterdam.

BRON: nieuws.gazelle.nl

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. Is er niet al een kaartje beschikbaar waar de route ongeveer komt te lopen?