Dáárom wil je fietsen rond de Brabantse Wal

0
Brabantse Wal

Spoorbaan Hoogerheide op het begin van de route

Met de monumentale stad Bergen op Zoom als uitgangspunt heb je met het landschap rond de Brabantse Wal een fietswalhalla aan je wielen liggen. De stad en het fraaie landschap zijn meteen twee van de drie zintuig prikkelende redenen waarom je er wil fietsen. Hieronder lees je de derde reden én een tip. De complete knooppuntenroute – Zilt, zoet, zalig West-Brabant – vind je in FietsActief nummer 3.

1. Leuke stad

De knooppuntenroute Bergen op Zoom in FietsActief 3 start in het hart van Bergen op Zoom bij het oudste hotel van Nederland, Hotel de Draak. Een historisch monument op zich. En daarvan heeft de stad er meer, 850 om precies te zijn waarvan er 300 op de Rijksmonumentenlijst staan. Ga je de route fietsen, trek dan een dagje uit om deze stad vol geschiedenis te bekijken. Op de bonnefooi of met een wandeling van de VVV – te vinden in het Markiezenhof, een stadspaleis uit 1485.

Brabantse Wal

Gezellig: de Grote Markt in BoZ

2. Fraai landschap

De Brabantse Wal is een zogenaamde steilrand van maximaal 20 meter hoogteverschil. Het zandplateau maakt er opeens een diepe duik. Dit ‘aardkundig waardevol gebied’, is waarschijnlijk ontstaan doordat de Schelde het zand vroeger heeft weggeslagen. Het levert nu aardige klimmetjes op en een heel gevarieerd landschap. Vanuit Bergen op Zoom bereik je via een binnenmeer de eerste glooiingen. Dit deel van de route is het fraaiste. De bultjes zijn hier of daar gestoffeerd met bos en in de verte lonkt het water van het Markiezaatsmeer, een afgedamd stuk Oosterschelde. Tussen knooppunt 51 en 24 fiets je op de flank van een heuveltje over leuke paadjes die slechts één fiets breed zijn. Heerlijk!

Brabantse Wal

3. Lekkere streekproducten (aspergewijn!)

Houd je naast van lekker fietsen ook van lekker eten? Dan bof je want er zijn culinaire stops in overvloed op de route Zilt, Zoet, Zalig West-Brabant rond de Brabantse Wal. Daarmee prikkelt het bourgondische Brabant je smaakpappilen volop. Drie voorbeelden:

  • Boerderijwinkel Boerke Bogers
    Klanten komen van heinde en verre voor de met ambacht en aandacht gekeweekte asperges, aardbeien en aardappelen van Boerke Bogers. De winkel is in de winter een schuur, maar transformeert tot lokale food hall in de zomer. Je vind er ook achterham, appel- of perensap, honing, lamsoor, zeekraal, aspergewijn (!) en aardbei Prosecco.
  • Landgoed Mattemburgh
    Frank en Marloes van Akkeren, eigenaren van restaurant Orangerie Mattemburgh, en Brabants landschap-boswachter Klaas Koopmans zijn drie bevlogen mensen die het landgoed ‘eetbaar’ hebben gemaakt. Klaas kweekt duizenden eetbare planten in de tuin en de kas, die Frank en Marloes verwerken in de gerechten. Een menukaart met een hoofdrol vol (vergeten) groenten en niet vis of vlees de hoofdrol.
  • Restaurant Hemmingway
    Bij Hemmingway, het restaurant van Hotel De Draak, vind je ’s avonds op je bord de asperges die je overdag hebt zien groeien – in tal van variaties. Het restaurant is aangesloten bij Dutch Cuisine, een organisatie die zich richt op duurzaamheid in de Nederlandse keuken. Dat wil zeggen dat ze onder andere gebruik maken van streekproducten.
Brabantse wal

Het ‘eetbare’ Landgoed Mattemburgh

Tip voor meer lekker fietsplezier
Wil je nog een paar smakelijke routes of andere tochten in Brabant fietsen? Kijk op Routes in Brabant.
Je kunt op deze site ook zelf een knooppuntenroute maken met de routeplanner.
Voor de culinaire routes, in heel Nederland, kun je ook naar Dutch Cuisine.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.