Machtige Maasfietsroute in de Grand Est

0
Maasfietsroute

Prachtige vergezichten in een gebied vol historie en verhalen © D. Truillard

In Grand Est, de regio in het noordoosten van Frankrijk, ligt het startpunt van de Maasfietsroute. Al rijdend door de Champagne, Lotharingen en de Ardennen tref je er spectaculaire vergezichten, slaperige dorpjes en heb je altijd de kalme Maas in de buurt.

Maasfietsroute

We schreven al eerder over de Maasfietsroute en dan met name over het deel dat door België loopt. Dat vind je hier. Verder vind je in de Fietsvakantiespecial, de bijlage bij FietsActief nummer 3 (verschijnt als pakket op 17 mei), een uitgebreide beschrijving van het Nederlandse deel van de route. Dit is tevens de nieuwe LF Maasroute, meer daarover hier. Maar het precieze startpunt van de Maasfietsroute? Dáár schreven we nog niet over. Het is Pouilly-en-Bassigny, bij het plateau van Langres. De Maas ontspringt er op 407 meter boven zeeniveau en begint er haar 950 kilometer lange weg naar Hoek van Holland waar ze uitmondt in de Noordzee.

1. Wist je dat? 

Wist je trouwens dat de gehele Maasfietsroute 1152 kilometer telt? Iets meer dan een derde, 444 kilometer, daarvan loopt, vanaf die bron in Pouilly-en-Bassigny, door Frankrijk. En weer iets meer dan een derde dáárvan, 153 kilometer, loopt over geheel vlakke, kuitvriendelijke paden. Ook handig: op de website van de Maasfietsroute zie je hoe zwaar iedere etappe is.

Maasfietsroute

Genoeg vlak fietsen op de Maasfietsroute in Frankrijk © D. Truillard

Maasfietsroute

De Maas op zijn best © D. Truillard

 

 

 

 

 

 

Van Saint-Mihiel naar Haybes

Waar we ook eerder over schreven is het deel van de route in Frankrijk van Saint-Mihiel naar Haybes, aan de Belgische grens. FietsActief-reisjournaliste Jessica de Korte reed het traject van 200 kilometer en schreef er DIT mooie artikel over dat verscheen in FietsActief nummer 5-2018.

Maasfietsroute

Kaartje van de Maasfietsroute

Jessica was vooral onder de indruk van de stilte, de natuur, de verhalen en de historie in het gebied. Want al toerend in de Grand Est doet bijna niets langs het fietspad je herinneren aan de strijd van WOI. Maar zodra je een kasteel, kerk of een bierbrouwerij instapt, leer je over die oorlogsgeschiedenis, zo merkte ze:

Zo kom je na veertig kilometer trappen vanaf Saint Mihiel bij het kasteel van Verdun, waar tijdens WOI de grootste en langste strijd aan het westfront plaatsvond. In een treintje kun je er door donkere gangen rijden, terwijl video en geluid de leefomstandigheden van de soldaten in die tijd nabootsen. … Weer buiten is het even knipperen met de ogen. Boten varen rustig voorbij op de Maas. De route slingert langs de rivier, dan weer door het heuvelachtige gebied met akkers, bossen, dorpjes én bierbrouwers. Daarover vind je alles in het Europese Biermuseum in Stenay. Tegenwoordig is bierbrouwen een feestje, vroeger gebeurde het onder barre omstandigheden.”

 

Maasfietsroute

Het was niet altijd rozengeur en manenschijn in de Grand Est © Michel Petit

Maasfietsroute

…ook niet bij het bierbrouwen, leer je in het biermuseum van Stenay © Musée de la Bière

 

 

 

 

 

 

2. Wist je dat?

De Maasfietsroute sinds begin dit jaar de EuroVelo19 vormt (een hele eer!) en daarmee onderdeel is van het befaamde EuroVelo-netwerk. Op de routebordjes kom je daarom ook het EuroVelo 19 beeldmerk tegen.

 

Maasfietsroute

Prima fietssnack, die madeleines! © Michel Petit

Maasfietsroute

Fijne fietsersterrassen onderweg © C. Bielsa

 

 

 

 

 

 

Fietsers Welkom

Of je nu gaat voor de historie, de natuur, de wat drukkere stukken (ja, die zijn er ook), of de stilte – danwel in Frankrijk, België of Nederland – langs het traject van de Maasfietsroute zijn fietsers welkom. Zo kun je HIER online langs de route zoeken naar bezienswaardigheden, fietsreparatiemogelijkheden of overnachtingen. Ook kun je selecteren op afstand, moeilijkheidsgraad van een traject en horeca. Superhandig! Voor je het weet fiets je ook langs die machtige Maas, met zoevende banden en de wind door je haren.

3. Wist je dat? 

Eén van de mooiste Franse delen van de Maasfietsroute, de Trans-Ardennes, door het Massif ardennais voert. De 85 kilometer door de spectaculaire Maasvallei, van de prachtige dubbelstad Charleville– Mézières naar Givet, loopt langs een voormalig jaagpad en is geheel vlak.

Maasfietsroute

De klimvrije Trans-Ardennes, onderdeel van de Maasfietsroute, start in het prachtige Charleville-Mézières © D. Truillard

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.