Steiermark: fietsen, eten en shoppen in Graz

0

Steiermark (of Stiermarken zoals het in Nederland ook vaak genoemd wordt) is een leuke bestemming voor je fietsvakantie. Van design in de stad Graz tot culinaire hoogtepunten op het platteland, er valt in deze Oostenrijkse deelstaat genoeg te ontdekken. Op de fiets natuurlijk!

Graz: UNESCO City of Design

Graz is uitgeroepen tot UNESCO ‘City of Design’ , het behoort tot de meest vooruitstrevende steden ter wereld. Niet alleen het uitzicht over de rode daken en de imposante klokkentoren, de ‘Uhrturm’, is indrukwekkend. Ook vind je hier moderne gebouwen, zoals het Kunsthaus en de Murinsel. Deze gebouwen laten zien dat Graz zijn eigen weg gevonden heeft in het gebruik van glas, staal en beton. De creatieve design scene is de afgelopen jaren enorm gegroeid, wat resulteerde in het ontstaan van nieuwe en bijzondere winkels. Hedendaagse ontwikkelingen gaan hand in hand gaan met het werelderfgoed van de oude stad. Graz is trouwens ook de ‘culinaire hoofdstad’ van Oostenrijk, dus ook als je van lekker eten houdt zit je hier goed!

Wijnfietsroute in Oostenrijk

Van fietsen krijg je trek, hoe leuk is het dan als je onderweg langs diverse plekken komt om iets lekkers te proeven! Bij de fietsroute Wijnland Stiermarken – met een lengte van iets meer dan 400 kilometer – staat niet alleen het fietsen door de wijngaarden in Zuid- en Oost-Stiermarken centraal. Acht etappes leiden je langs culinaire hotspots terwijl je verschillende landschappen doorkruist en de karakteristieke plekken van Stiermarken beter leert kennen. Deze combinatie maakt van de fietstocht een echte belevenisroute.

Murradweg en Enns-fietspad

Ook langs het water vind je prachtige fietsroutes én je kunt hier vaak vlak fietsen. De klassieke fietsroute, de Murradweg of Mur-fietsroute, is meer dan 365 km lang en volgt de hoofdrivier van Stiermarken, de Mur, vanaf de bron in Lungau tot aan het kuuroord bij Bad Radkersburg in het zuiden. Onderweg passeer je veel cultuur en natuur en de steden Leoben en Graz. Een andere aanrader is het Enns-fietspad: deze route loopt van Enns te midden van de machtige bergen zoals de Dachstein, via het nationale park Gesäuse en Kalkalpen naar de Donau. Bezienswaardigheden langs de route zijn onder andere het imposante Grimming, Schloss Trautenfels, Stift Admont, de handelsstad Steyr en Enns, de oudste stad van de deelstaat Opper-Oostenrijk.

Met het vliegtuig naar Graz

Je kunt natuurlijk de auto pakken maar het is een eindje rijden. KLM vliegt dagelijks naar het Oostenrijkse Graz. De vluchten vertrekken dagelijks op aantrekkelijke tijden vanaf de luchthaven Schiphol naar Flughafen Graz. Hiermee is de hoofdstad van de deelstaat Steiermark in slechts 2 uur te bereiken.

Tips voor een stedentrip naar Graz

Zoek je nog leuke tips? Kijk op de site van CityZapper, Graz is in april ‘Stad van de Maand’ op dit stedentripplatform!

Beeld: Graz Tourismus

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.