Vier Pasen in het Spreewald (met gratis fietsroute)

0

Paaseieren beschilderen kun je in het Spreewald beter aan de specialisten overlaten. De Sorbische paaseieren uit Brandenburg en Saksen zijn wel erg mooi – daar hoef je je niet eens aan te wagen. Wat je wel kunt doen hier: fietsen door een betoverend rivierlandschap met wijdvertakte stroompjes.

De Sorbische paaseieren zijn een plaatje. Het is een secuur werkje: de eieren worden eerst gekleurd, daarna worden de patronen uitgekrast. De Sorben wonen in het Spreewald – niet zo gek dus dat Pasen hier uitbundig wordt gevierd, met allerlei evenementen en tradities. Dit Slavisch volk (ook wel Wenden genoemd) heeft oeroude tradities en klederdrachten.

Biosfeerreservaat en blokhuizen: het Spreewald

Ontdek meteen het Spreewald in Brandenburg, op 100 km ten zuidoosten van Berlijn. Je kunt hier mooi fietsen langs weiden, akkers en bossen en een meer dan 1000 km lang netwerk aan stroompjes. Het parkachtige landschap wordt doorkruist  door talrijke riviertjes. Je kunt er zomaar diersoorten tegenkomen die elders bedreigd of uitgestorven zijn, zoals de zwarte ooievaar, de otter of de bever. Het is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Ook de dorpen in het Spreewald zijn leuk, met hun traditionele blokhuizen (‘Umgebinde’-huizen) en boerderijtuinen. Maak een tochtje per fiets, pak een dagje de kano of Spreewald-schuit en leer het landschap en de mensen beter kennen.

Gratis fietsroute in Duitsland: de Spree-route

Volg bijvoorbeeld de Spree-fietsroute(404 km) die vertrekt in de Saksische regio Oberlausitz. Hier ontspringen de drie bronnen van de Spree, die je helemaal volgt tot in Berlijn. Tot Bautzen is het profiel heuvelachtig, maar daarna wordt het vlak. Las in Bautzen een pauze in om en ga rondkijken in de Ortenburg en de historische stadskern. Bij mooi weer is het stuwmeer Spremberger Talsperre een aanrader. In Cottbus vind je het Branitzer Park, aangelegd in Engelse stijl. Even na Cottbus kom je door het biosfeerreservaat Spreewald, waar je talloze aftakkingen van de Spree via bruggetjes oversteekt. Verderop fiets je nog langs de waterburcht Beeskow en de dom in Fürstenwalde.

Beeld o.a. Rainer Weisflog / Germany Tourism

 

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.