Vier het voorjaar op Voorne-Putten: 10 gratis fietsroutes

0

Bloesems gaan bloeien, narcissen schieten uit de grond. Langzaam wordt de natuur weer wakker. Tijd om de fiets te voorschijn te halen en te genieten van het ontluikende groen. De leukste fietsroutes vind je op Voorne-Putten. Kies een van de 10 themaroutes en ga erop uit!

Kom je vanuit het drukke havengebied van Rotterdam het eiland Voorne-Putten op gereden, dan is het contrast enorm. Van enorme olieraffinaderijen sta je in een keer middenin een verstilde landschap met dorpjes, duinen en bossen. Voorne wordt ook wel de achtertuin van Rotterdam genoemd. Waarom? Dat ontdek je het beste op de fiets.

Gratis fietsroute langs het water op Voorne Putten

De Dijken en Sluizen route is bijvoorbeeld een leuke voor het voorjaar. Door de ligging aan zee én aan binnenmeren ervaar je op Voorne Putten, meer nog dan op een ander eiland, de vele gezichten van water.
Ga zonnebaden aan zee of maak een strandwandeling, kijk naar de kitesurfers in de branding of laat zelf een vlieger op aan het strand. Dat de zee ook een verwoestende kracht heeft, getuigen de vele dijkdoorbraken met als triest dieptepunt de stormramp van 1953 die ook hier zijn tol eiste. De enorme sluizen in de Haringvlietdam doen, als onderdeel van het Deltaplan, al jaren hun beschermende werk. Ga eens met een gids mee in een van de ondergrondse pijlers en de machinekamer van de dam!

Fietsen langs de Bernisse

De Bernisse was ooit een belangrijke scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen, nu is het een zoetwaterverbinding tussen Brielse Meer en het Spui. Langs de natuurvriendelijke oevers vind je fietspaden en een recreatiegebied waar je kunt zwemmen, kanoën en vissen. Fietsend over de hooggelegen dijken kijk je uit over laaggelegen polders die, na eeuwenlange overstromingen, nu veilig achter de dijk liggen. De eerste polders werden omstreeks 1200 bedijkt. Fort Noorddijk uit 1883 maakte deel uit van de verdedigingslinie tussen Brielle en Hellevoetsluis. Fiets een rondje om het fort en geniet van de mooie natuur met knotwilgen, eenden in de gracht en grazende schapen. Lente ten top.

Droogdok Jan Blanken

Stap in Hellevoetsluis even af bij Droogdok Jan Blanken. Het droogdok, meer dan 200 jaar geleden gebouwd onder leiding van de waterbouwkundige Jan Blanken, is een uniek monument en bovendien nog volop in gebruik. Ga mee op een historische zoektocht door het ondergrondse gangenstelsel en het pompgebouw met originele stoomkraan en maak kennis met het scheepvaartverleden van de oude marinestad. Kijk naar de onderhoudswerkzaamheden van de schepen in het dok. In de oude haven vind je nog meer bezienswaardigheden, zoals het historische schip De Buffel, een ramschip dat je van binnen kunt bezichtigen.

Klik hier voor alle 10 de routes!

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.