Afsluitdijk drie jaar lang afgesloten voor fietsers

0

De Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en de NTFU protesteren tegen het voornemen om de Afsluitdijk vanaf 1 april drie jaar lang af te sluiten voor fietsers en wandelaars vanwege werkzaamheden. In een brief aan Rijkswaterstaat vragen de organisaties om de sluiting in te korten, het fietspad open te stellen op piekmomenten en in ieder geval te zorgen voor kwalitatief goede alternatieven.

De Afsluitdijk is voor recreatieve en sportieve fietsers en langeafstandswandelaars een gewild traject. Er lopen diverse populaire fiets- en wandelroutes over de dijk en er worden regelmatig sportieve evenementen georganiseerd. Rijkswaterstaat stelt dat het omwille van de veiligheid niet mogelijk is om het fietspad open te houden en wil als alternatief een speciale fietsbus aanbieden. De fiets- en wandelorganisaties vinden een ononderbroken afsluiting van drie jaar te lang en vragen zich ook af of de bussen voldoende capaciteit bieden voor verschillende soorten fietsen, fietsers en wandelaars.

Afsluitdijk afgesloten voor fietsers

De afsluiting van het fietspad is nodig voor de bouw van extra spuisluizen, pompen en de renovatie van de dammen bij Den Oever. Maar ook voor het veilig aanbrengen van nieuwe bekleding over de hele dijk én voor de renovatie van de spuicomplexen en fietsbruggen. Tegelijkertijd werkt Windpark Fryslân aan de bekabeling van een windmolenpark in het IJsselmeer bij Breezanddijk. Ook hiervoor is het nodig om het fietspad af te sluiten. Er komt een nieuw fietspad, aan de kant van de Waddenzee.

Drie jaar is te lang

Volgens Wim Bot van de Fietsersbond waren de geplande werkzaamheden bekend, maar niet dat het drie jaar zou gaan duren. “In het voortraject is dat nooit expliciet aan ons voorgelegd. In de aanbesteding zijn eisen gesteld aan de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. Een fietsbus voldoet volgens ons onvoldoende aan deze toegankelijkheidseisen. In feite wordt hiermee een van de belangrijkste recreatieve fiets- en wandelroutes van Nederland drie jaar lang zeer onaantrekkelijk, en dat is onwenselijk.”

Petitie tegen jarenlange stremming Afsluitdijk

Naast de brief aan Rijkswaterstaat hebben de Fietsersbond, Wandelnet, Landelijk Fietsplatform en de NTFU een petitie geopend die gericht is aan minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Fietsers en wandelaars kunnen deze petitie ondertekenen en zo protesteren tegen de jarenlange afsluiting.
De petitie is te vinden op fietsersbond.nl/afsluitdijk
De brief aan Rijkswaterstaat vind je hier.

Beeld: Holland.com

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.