Deense Oostzeeroute is Fietsroute van het Jaar 2019

2

De N8 Oostzeeroute in Denemarken is uitverkoren tot Fietsroute van het Jaar 2019. Op 1 maart, de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht, reikte de jury de bijbehorende trofee uit aan vertegenwoordigers van de route.

De Oostzeeroute is 820 km lang en daarmee de langste nationale fietsroute van Denemarken. Via maar liefst twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten volgt de route de kustlijn. De ene keer lieflijk en de andere keer wild, van zandstranden tot kliffen. De route bestaat al jaren, maar is ingrijpend vernieuwd en heeft de vorm van een liggende 8 gekregen.

Nieuwe fietspaden

‘Een groot deel van de route is zeer rustig’, aldus het juryrapport. ‘Er zijn nieuwe fietspaden aangelegd, die ver weg van de autowegen liggen. De bewegwijzering is uitstekend. Aan voorzieningen is ook goed gedacht, met picknickplekken, koffietentjes, B&B’s en campings.’

Genomineerde routes

De jury had eervolle vermeldingen én een certifcaat voor vier andere genomineerden voor de trofee: Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina, La Véloscénie in Frankrijk, de Romeinse Limesroute in Nederland en de Sydostleden in Zweden. De N8 Oostzeeroute is de opvolger van de Kattegattleden in Zweden, de Fietsroute van het Jaar 2018. De leden van de jury: Wouter Bazen, Jessica de Korte, Luc Oteman en Bert Sitters.

Met dank aan onze eigen Jessica de Korte voor de prachtige beelden!

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. Vorig voorjaar (reeds in april) heb ik een groot gedeelte van deze route gefietst, bij Flensburg rechtsaf en via eilandhoppen naar Kopenhagen / Malmö.
    Zal dit jaar (juni?) vanaf Polen volledig de Oostzeekust volgen tot Tallinn / Helsinki.
    Idd een zeer rustige fietsroute