ANWB-paddenstoel 100 jaar!

0

ANWB-paddenstoel
Letterlijk in beton gegoten: de ANWB-paddenstoel. Het onverwoestbare baken voor fietsers en wandelaars bestond onlangs, op 21 februari, 100 jaar.

ANWB-paddenstoel

Op die datum in 1919 kwamen zes ANWB bestuursleden bij elkaar met hun fiets op de hei bij Laren. Uit zes prototypen nieuwe bewegwijzering kozen ze de paddenstoel. Deze paste het beste in de natuurgebieden waar de fietspaden doorheen liepen. Het plaatsen van gewone, hogere wegwijzers zou het landschap verstoren. Door voor betonnen, kleine wegwijzers te kiezen in plaats van ijzeren exemplaren kon de bond bovendien flink besparen op de kosten.

Rijwielpadverenigingen legden in de jaren twintig en dertig overal recreatieve fietspaden aan, zeker 2500 kilometer. De ANWB stuurde deze verenigingen aan. De overheid deed op dat moment nog weinig op dit terrein. De paddenstoelen kwamen aanvankelijk vooral aan de paden van deze verenigingen te staan. Door deze paden groeide het rijwieltoerisme uit tot een massaal verschijnsel. In 1931 waren er al 788 paddenstoelen geplaatst. In 1939 stond de teller al op 1458.

5500 stuks

Toen na de Tweede Wereldoorlog ook provincies en recreatieschappen fietspaden gingen aanleggen nam het aantal paddenstoelen helemaal een grote vlucht. Ze waren zo populair dat ze zelfs bij fietsroutes tussen Nederland en Duitsland werden geplaatst. Aangezien fietsers om een paddenstoel goed te kunnen lezen stil moeten staan, zijn ze bijna nooit gebruikt op fietspaden langs doorgaande wegen waar stilstaan bezwaarlijk is.

In 2005 stonden er in Nederland maar liefst 5500 exemplaren. Fietsers waarderden de paddenstoelen omdat ze verdwalen tijdens een fietstocht bijna onmogelijk maakten. Elke paddenstoel is genummerd en die nummers waren weer terug te vinden op fietskaarten.

Meer weten over de iconische paddenstoel? Vanaf 16 april is er in het hoofdkantoor van de ANWB (Wassenaarseweg 220, Den Haag) een expositie over de geschiedenis én de toekomst van fietsbewegwijzering… Met uitgebreide aandacht voor de paddenstoel, zijn ontwerper en de rijwielpadverenigingen.

ANWB-paddenstoel ANWB-paddenstoel 2

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.