Utrechtse Heuvelrug in de winter: gratis fietsroute Austerlitz

1

Spring op de fiets en verken met strategisch oog de bossen op de Utrechtse heuvelrug. Deze tocht langs koning, keizer, generaal en admiraal voert je langs militaire overwinningen én nederlagen in de bossen rond Zeist, Doorn en Driebergen. Een fietstocht met een militair tintje.

Pyramide van Austerlitz

Na een flink klimmetje stap je van de fiets, op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Even bijkomen. Wat later is het tijd om het informatiecentrum over de Franse tijd binnen te wippen en daarna de 36 meter hoge piramide te beklimmen. Twee jaar na de bouw, in augustus 1806, veranderde koning Lodewijk Napoleon de naam van het monument in Pyramide van Austerlitz, een verwijzing naar de slag bij Austerlitz die zijn broer Napoleon Bonaparte zo glorieus had gewonnen.

Nationaal Militair Museum

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij Soesterberg fiets je over de immense startbaan van het voormalige vliegveld. Pas je niet op, dan vlieg je met een vaart zo het naastgelegen Nationaal Militair Museum binnen. Het indrukwekkende gebouw met veel glas werd eind 2014 door koning Willem-Alexander geopend. Snelheidsfanaten vliegen direct naar de supersonische straaljagers of de F16-simulator, een beetje romanticus slentert door de afdeling met (historische) uniformen, van piloot tot admiraal.

Op de fiets langs Huis Doorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit de keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Stal je de fiets voor de deur om binnen een kijkje te nemen, dan zie je fraaie meubels, schilderijen, tapijten en zilver die het de vorstelijke asielzoeker mogelijk maakten om naar zijn stand te blijven leven. Al die spullen en meubels liet de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog in 59 treinwagons uit Duitsland overkomen.

Het complete artikel en de speciaal voor FietsActief uitgestippelde fietsroute vind je hier: https://www.fietsactief.nl/2018/10/31/route-austerlitz/ Gratis voor abonnees!

Tekst en foto’s: Ruud Slagmolen

Deel.

Over de auteur