Fietsen als medicijn

0

Fietsen als medicijn

Fietsen is onderdeel van het kersverse Nationaal Preventieakkoord. Want fietsen kan dienen als medicijn. Het doel van het meerjarenplan is de gezondheid van Nederlanders te vergroten, door het actief terugdringen van roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht. Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders hierdoor. Het zijn de grootste oorzaken van ziekten in Nederland. En fietsen kan helpen overgewicht tegen te gaan.

Fietsen als medicijn

In het akkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties. Ook de Fietsersbond is een van de partijen die het akkoord ondertekende. Want niet alleen sporten maar juist ook gewone, alledaagse beweging, zoals fietsen, draagt bij aan het voorkomen van ziekten en bevordert de gezondheid. Fietsen is niet alleen voor sportieve mensen. Ook met een gering aantal fietskilometers per dag heb je een impact op je gezondheid. En dat erkent het Preventieakkoord: dat het dagelijkse fietsen en wandelen een bijdrage kan leveren aan een gezonde samenleving.

Fietsvriendelijker

De Fietsersbond heeft onder meer met Wandelnet, Jongeren op Gezond gewicht en de IVN bereikt dat schoolomgevingen fiets- en wandelvriendelijker zullen worden ingericht. Zodat ouders en kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Daarmee is de kans groter dat kinderen later zullen blijven fietsen. Ook is het de bedoeling dat werkgevers meer aandacht zullen gaan geven aan fietsen en wandelen op het werk. Tijdens pauzes bijvoorbeeld. En dat werkgevers fietsende forensen financieel en met voorzieningen belonen voor hun fietstocht naar het werk. Al met al: de bedoeling is dat het stapsgewijs fietsvriendelijker maken van ons land iedereen ten goede gaat komen.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.