Een magische winter in Gouda (met gratis fietsroute!)

0

Gouda is in de wintermaanden extra sfeervol. De middeleeuwse straatjes zijn ene mooie achtergrond voor Gouda bij Kaarslicht. Maak een fietstochtje door de stad langs duurzame shopadresjes, ga schaatsen in een gotische kerk en schuif daarna aan voor een dampende kaasfondue.

Gratis fietsroute Gouda 

Gouda is een leuke uitvalsbasis voor een mooie winterse fietstocht. Een leuke gratis route is bijvoorbeeld deze fietsroute, langs historische vaarwegen. Je komt langs oud-Hollandse stadjes en ontdekt het polderlandschap van de Krimpenerwaard. Ook zie je een deel van de Oude Hollandse Waterlinie, de oude verdedigingslijn die onder water kon worden gezet om Holland te beschermen tegen de vijand. In de stadjes Nieuwpoort en Schoonhoven zijn genoeg plekjes om iets te eten of te drinken en even op te warmen. En dan gauw weer naar Gouda, want er zijn hier allerlei leuke dingen te beleven deze winter!

 

Kaasfondue & warme chocomel

Kaasfondue, warme chocolademelk en verwarmde terrassen: het is winter! In kaasstad Gouda smul je van kaasfondue bij de Fonduefabriek (met saté-fondue voor niet-kaasfans), bij restaurant Belvedère of Koeien en Kaas. Voor ambachtelijke, warme chocolademelk zet je koers naar chocoladeatelier PUUR waar je uit 18 soorten pure chocolade kiest die wegsmelten in romige melk. Of warm je koude handen bij de haard in Chocoladelounge LegendaryGouda.

Duurzame en fairtrade Sint- en kerstcadeaus

Fiets meteen even langs een paar leuke duurzame en fairtrade adresjes voor je Sint- en kerstcadeaus. Het Goudse Groenendaalkwartier is de eerste Fairtradestraat van Nederland, met 11 winkels en horeca die fairtrade producten verkopen of ermee werken. Van edelsmid Femke Boschker, kledingwinkel Karakter, Chocoladeatelier PUUR tot Lunchcafé Curcuma. Een bijzondere kaas voor een feestelijk avondje koop je bij een van de vele kaaswinkeltjes. Met de shoppingroutes uit de xplre Gouda app leer je alle duurzame, vintage en antiek- & brocante-adresjes kennen.

Gouda bij Kaarslicht

Duizenden kaarsen, een machtige Noorse kerstboom, een monumentaal Stadhuis waarin 1500 echte kaarsjes branden en live gezang: Gouda bij Kaarslicht brengt je gegarandeerd in kerststemming. Het oudste lichtfeest van Nederland op vrijdag 14 december wordt aangevuld met een sprookjesachtig optreden van operazangeres Tania Kross, themaroutes door de stad en allerlei activiteiten door het hele centrum. Maak er meteen een weekend van en pik de volgende dagen de levende kerststal, historische stadswandelingen en de Winterfair in de Sint-Janskerk (15 en 16 december) mee. Gouda bij Kaarslicht vormt ook de aftrap van LichtkunstGouda2018 (te zien tot en met 28 december). Met het thema ‘Kosmos’ wordt dit jaar een eerbetoon gebracht aan de Apollo8, die op 24 december exact 50 jaar geleden de ruimte in ging.

 

Goudse Glazen Uitgelicht 

De Sint-Janskerk is in de wintermaanden heel sprookjesachtig met de expo Goudse Glazen Uitgelicht, waarbij de 72 gebrandschilderde ramen van binnenuit oplichten in de duisternis. Hier moet je echt even afstappen en een wandelingetje maken door de sfeervolle, middeleeuwse straatjes rondom. Helemaal leuk tijdens de Black Gospel Night in de kerk op 19, 20 en 21 december, met onder meer Do en Edsilia Rombley. In  het gebied rond de Sint-Janskerk zijn de Goudse Glazen ook overal terug te vinden: lampenkappen met glas in lood afbeeldingen wordten over straatlantaarns geplaatst, zodat het net gebrandschilderde ramen lijken.

Schaatsen in een kerk

Maar je hoeft niet zo lang te wachten om te genieten van winterse sferen in Gouda. De schaatspret is dit jaar extra vroeg begonnen met een primeur: al sinds 14 november ligt er een ijsbaan middenin de Gotische Gouwekerk. Een opwarmer voor de ijsbaan rondom het monumentale Stadhuis die het stokje vanaf 16 december van de kerk overneemt. De Koek & Zopie (dit jaar met winterse tapas) en een programma boordevol leuks maken het af. Het onderbinden van de schaatsen op het marktplein kan tot en met 13 januari 2019.

Foto’s Gouda bij Kaarslicht: Hedwig Schipperheijn en Remco Gielen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.