Op naar het noorden: fietsen rond Leeuwarden (met adrestip!)

0

Nog niet de kans gehad om naar Leeuwarden te gaan dit jaar? Er is nog tijd om de Culturele Hoofdstad 2018 met een bezoekje te vereren. Juist leuk in het najaar, er staan leuke dingen in de planning – en je vindt er fijne sfeervolle adresjes om even op te warmen tussendoor!

De Waterbar bovenop de terp bij het Wetsus gebouw moet je bijvoorbeeld gezien hebben. Hier wordt watertechnologie tastbaar en je kunt er zelfs proeven. Soep van slanke waterkers of stamppot van breed pijlkruid: vergeten watergroenten die worden gekweekt op de WaterCampus van Leeuwarden, op de terp naast de Waterbar. 

Fietsroute: Expeditie Oerpolder 

Op de fiets kun je gemakkelijk andere plaatsen meepikken: het Culturele Hoofdstad 2018 programma beperkt zich niet tot Leeuwarden alleen. Zo is er de Expeditie Oerpolder, een verhalentocht (10 km) op de fiets van Workum naar It Heidenskip. De fietsroute verbindt verschillende luisterplekken, waar je via je smartphone luistert naar de verhalen van bewoners die iets bijzonders hebben meegemaakt in deze oude  veenpolder. Je ervaart hoe het harde leven in deze polder de boerengemeenschap in It Heidenskip heeft gevormd.

Fietsen vanuit het Jopie Huisman Museum

Het startpunt van Expeditie Oerpolder, Workum, is bekend van het Jopie Huisman Museum – zeker meepikken dus. Ter ere van het Culturele Hoofdstad jaar is er nu een bijzondere tentoonstelling te zien: de grootste privécollectie van werken van Jopie wordt nu voor het eerst in het museum tentoongesteld. ‘Efkes thús’ heet de expo: 34 werken van Jopie Huisman zijn een jaar lang weer even ’thuis’. Ze keren terug op hun geboortegrond in Workum, de plek waar Jopie is opgegroeid en die hij ‘de hemel op aarde’ noemt.

Italiaanse pizza

Hapje eten? Schuif na je avonturen in Leeuwarden aan bij de Burgemeester van Napels voor een echte Italiaanse pizza én een fijn sfeertje. Hier warm je weer helemaal op!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.