Zweetvrije fietsritten

2

Iets wat je al wist of een sterk vermoeden van had, en wat nu is aangetoond door Shimano rijden op een e-bike vermindert zweten met 300 procent. Zo veel? Ja. E-bikers zweten drie keer minder in vergelijking met normale fietsers, zegt het Japanse fietsonderdelenmerk.

Shimano deed een wetenschappelijke studie bij een Formula One-testfaciliteit met als doel het verschil in zweetratio en inspanningsniveau te meten tussen gewone fietsers en e-bikers tijdens een gemiddelde fietsrit in een stad. Daaruit bleek ook:
– Dat de gemiddelde hartslag van de e-bikers in het onderzoek 63 slagen lager lag dan die van de gewone fietsers.
– Dat de gewone fietsers een kerntemperatuurstijging hadden van 0,9 °C meer dan de e-bikers.
– Dat de e-bikers weinig of geen zweetplekken op hun kleding hadden en weinig fysiologische stress.
– Dat de gewone fietsers doorweekte kleding hadden door een groot zweetvolume en een hoge inspanningswaarde.

Ben je dus op zoek naar een manier om zo fris en vlot mogelijk aan te komen op je werk of een andere bestemming, ga dan rijden op een e-bike. Natuurlijk het liefst een met een Shimano Steps E6100 aandrijving, zoals op de foto… Met een e-bike vermijd je ook nog eens files of OV-stress. En een e-bike is een serieus voordeel als je denkt dat je conditie nog niet optimaal genoeg is om flinke afstanden te rijden. Allemaal bekende zaken die Shimano nog even wetenschappelijk wilde onderbouwen. Hebben ze prima gedaan.

Geniet je overigens in het fietsen juiste van de inspanning, het ‘werken’ en misschien zelfs het afzien als je heel sportief bent, ga vooral door met het rijden op een gewone fiets! Die paar zweetvlekken neem je dan graag op de koop toe. Je koopt extra deo, en drinkt lekker nog een bidonnetje…

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. Een vreemd bericht. Rekenkundig onjuist. Je kunt maar maximaal 100% minder zweten. Wat er bedoeld wordt is volgens mij dat e-bikers in verhouding tot andere fietsers 2/3e minder zweten.
    Ook wat betreft de hartslagfrequentie is wel het e.e.a. af te dingen. Hoe hard reden ze? Op welk terrein? heuvel op of heuvel af. Rugwind of tegenwind en van welke windkracht? Als zowel een gewone fietser als ene e-biker 15 km per uur fietst kom je tot heel andere waardes dan wanneer ze beiden 25 km per uur fietsen. En dan gaat ook de afstand nog meetellen. 100meter of bijv. 50 km.
    Kortom, een flutverhaal.

  2. Dit lijkt allemaal heel veel voordelen te hebben, 300 % minder zweten. Maar hoe staat het met het krachtverlies en verlies van uithoudingsvermogen? Een ander niet veel gehoord nadeel is dat het maken van al die accu’s heel veel energie (en grondstoffen en dus milieuvervuiling) kost. Blijf lekker NIET-ondersteund fietsen!