Nieuw fietswalhalla in Drenthe: Col du VAM

0

Drie klimroutes met een gemiddelde stijging van 10%, een 160m lange kasseienstrook en één lange afdaling. Sinds vorige week heeft Noord-Nederland er een nieuw fietswalhalla bij: de ‘Col du VAM’. Dit is het nieuwe uitdagende fietsparcours op het hoogste punt van Drenthe.

2100 meter

We moesten er even op wachten, maar het nieuwste fietsparcours is eindelijk af! Het kersverse asfalt van de Col du VAM ligt klaar om beklommen te worden. Het vier meter brede pad heeft een lengte van 2100m, verdeeld over 3 klimroutes met in totaal 17 bochten en een gemiddelde stijging van 10%. Ook is er aan de noordkant een 160 meter lange kasseienstrook voor de échte klimliefhebber. Hier is het stijgingspercentage 15%.

Attero

De Col du VAM ligt in het midden van Drenthe en is gebouwd op de voormalige vuilstort. Eigenlijk is het een met gras begroeide vuilnisbelt. De Provincie Drenthe werkte samen met afvalverwerker Attero, Afvalzorg en de gemeente Midden-Drenthe aan de recreatieve ontwikkelingen van de berg en het gebied eromheen. De ‘top’ van de VAM-berg is ook meteen het hoogste punt van Drenthe, deze ligt 56 meter boven NAP.

Mountainbikeparcours

Naast het huidige (race)fietsparcours wordt de ‘Col du VAM’ nog uitgebreid met een mountainbikeparcours en nieuwe wandelpaden. De aanleg van het mountainbikeparcours start in het najaar van 2018 en is in het voorjaar van 2019 klaar.

 

 

 

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.