Themajaar Rembrandt trapt af in Het Mauritshuis

0

In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. De eerste exposities gaan dit najaar al van start.

Het Rembrandthuis, Het Mauritshuis, het Fries Museum, Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum eren Rembrandt met grote tentoonstellingen. Ook andere musea en locatie in het hele land staan in het teken van de Gouden Eeuw van Rembrandt en zijn tijdgenoten.

Rembrandt Zelfportret, 1669 Mauritshuis, Den Haag

Het Mauritshuis

De expo Nicolaes Maes (7 oktober 2018-19 januari 2019) in Het Mauritshuis vormt de aftrap van het themajaar. Nicolaes Maes was een van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen. Van Bijbelse verhalen, waarin de invloed van zijn leermeester duidelijk terugkomt, ontwikkelde hij zich naar intieme huiselijke taferelen en een elegante stijl van portretteren. Het is de eerste, grote internationale tentoonstelling over deze kunstenaar, met meer dan 30 schilderijen.

Het Mauritshuis grijpt 2019 aan om voor het eerst in zijn bestaan de hele collectie-Rembrandt van Rijn in één tentoonstelling te tonen: Rembrandt en het Mauritshuis (31 januari – 15 september 2019). Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is terecht gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’

Het Fries Museum

In het Fries Museum vormt Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw het begin van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw (24 november 2018 – 17 maart 2019). Aan de hand van dit bekende bruidspaar ontdekt de bezoeker hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk in de 17de eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw.

Museum De Lakenhal

Vanaf de heropening van Museum De Lakenhal in het late voorjaar van 2019 ligt de nadruk op Rembrandt & De Gouden Eeuw in de vaste opstelling van het vernieuwde museum. Met Jonge Rembrandt. 1624-1634 (3 november 2019 – 9 februari 2020) sluit het museum het herdenkingsjaar met een grootse exclusieve presentatie over het vroegste werk van Rembrandt. Een unieke verzameling vroege werken van de meester wordt bijeengebracht in Leiden, de stad waar hij de eerste en cruciale stappen in zijn kunstenaarscarrière zette.

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum eert Rembrandt in 2019 met Alle Rembrandts (15 februari – 10 juni 2019). Nooit eerder pakte het Rijksmuseum uit met een tentoonstelling van alle werken van Rembrandt uit de collectie: 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten. Samen geven ze een weergaloos beeld van Rembrandt als mens, van hetgeen hij om zich heen zag, wat hem fascineerde, hoe hij zijn verhalen vertelt en hoe vernieuwend hij daarin was. Zijn indringende zelfportretten, intieme tekeningen, rake weergaven van emoties en van alledaagse taferelen laten zien dat Rembrandt ook vandaag nog altijd tot de allergrootste kunstenaars behoort.

Rembrandt, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, 1632, Mauritshuis, Den Haag

Meer informatie over alle tentoonstellingen en activiteiten is te vinden op www.rembrandt-2019.nl

Het duurt nog even, maar in FietsActief editie 1-2019 staat een mooie Rembrandt-route. Houd de website in de gaten!

Beelden: Het Mauritshuis

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.