Fietskaarten, maar dan anders

1

Fietsansichtkaarten om precies te zijn. Geen fietsroutes, maar fietsillustraties. De in Den Haag wonende Franse illustrator Nicolas Journoud legt allerlei fietsers vast in zijn originele serie Of Bikes and Men. Hoe hij daarbij kwam?

“Een jaar geleden verstigde ik me in Den Haag. Naast mijn lopende werk was ik op zoek naar een nieuw project. Iets waarmee ik het land en de mensen een beetje kon leren kennen. Nou, wat natuurlijk meteen erg opviel waren de vele verschillende fietsen én fietsers. Ik trof ze aan in allerelei voor mij onverwachte configuraties, zoals met met surfplank, met smartphone of met honden. Voor mij als Fransman allemaal helemaal nieuw. En wat ik zo leuk vind: als je goed kijkt, zie je de connectie tussen de fietser en z’n fiets; zie je het verhaal en de leefstijl van iemand. Daarmee is het project voor mij ook een brug tussen mezelf en het land dat ik nog altijd bezig ben te leren kennen. Verder zijn de mensen en hun fiets perfect in deze vormgeving als langetermijnproject omdat het beeld steeds dezelfde opzet heeft: een witte achtergrond en de fiets naar rechts gepositioneerd. Daardoor komen de verschillen tussen de illustraties optimaal naar voren. Oh, en zelf fiets ik natuurlijk ook! Bijna dagelijks gebruik ik mijn Fuji-mountainbike, een overblijfsel uit mijn tijd in het bergachtige Centraal Azië die het ook prima doet op het vlakke.”

Zelfportret Nicolas Journoud

Bekijk heel fietsend Nederland van Nicolas hier op zijn Instagram-pagina. Vooralsnog zijn de kaarten te koop in Den Haag bij onderstaande adressen. Nicolas is echter van plan ook uit te breiden naar Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

De hele collectie van 32 kaarten vind je bij
Kaatje aan de Rijn 
COMM Museum 
De Haagse Boekerij 

Een kleine collective van 10 kaarten vind je bij deze winkels
Kado om de hoek 
Collectura 
American Book Center 

Deel.

Over de auteur

1 reactie