Van Königswinter naar Kleef, met de Rijn mee

0

Dichterbij Nederland dan je misschien zou denken, liggen grote Duitse steden als Keulen, Düsseldorf en Duisburg in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het Ruhrgebied staat bekend om zijn zware industrie, maar heeft veel meer te bieden dan dat. FietsActief reed van Königswinter naar Kleef op eenvoudige wijze: de Rijn noordwaarts volgend. Soms moet je die oversteken via een brug of pontje of om een haventje heen fietsen, maar zolang je onthoudt waar de Rijn stroomt, kan het niet mis.

Landschaftspark Duisburg-Nord

Koningswinter, dat zo’n dertig kilometer ten zuiden van Keulen aan de Rijn ligt, is de moeite waard vanwege het uitzicht. Een treintje brengt je de heuvel op, waar het kasteel en de oude ruïne liggen. Boven kun je genieten van het geweldige panorama over de machtige Rijn. Eenmaal in wereldstad Keulen, met ’s avonds een bruisende binnenstad en havengebied, ga je zo richting Duisburg waarbij je onderweg Düsseldorf kunt aandoen. Wat kleinschaliger is het dorpje Zons. Het ligt praktisch in de weilanden en valt op door haar hoge torens en een fraaie stadsmuur met poorten. Al sinds de elfde eeuw bestaat dit stadje.

Of stop even bij kasteel Benrath, een machtig, roze kasteel met prachtige vijver. Tot dan toe merk je trouwens van de zware industrie in de regio niet veel, hoogstens in de verte. Even buiten Duisburg ligt echter Landschaftspark Duisburg-Nord, zo’n tweehonderd hectare groot. Vol hoogovens en andere indrukwekkende staalbewerkingsconstructies. Het park is inactief en herbestemd tot multifunctionele recreatieplaats: kunstenaars houden er tentoonstellingen, alpinisten klimmen tegen de gebouwen, fietsers fietsen, wandelaars wandelen: zo’n miljoen mensen komen er jaarlijks. Een gids kan je rondleiden.

Hoffelijkheid op de fiets

Ondertussen merk je dat fietsen in Duitsland prettig is: mensen houden rekening met je, letten op je. Ook als je op, zeg, de vierde dag van de oude Romeinse vestigingsstad Xanten naar Kleef rijdt. Kleef ligt dichtbij de Nederlandse grens, en dat merk je aan de talrijke Nederlandse fietstoeristen. Het landschap lijkt ook wel op het Nederlandse: het gebied ligt onder het waterniveau van de Rijn, en wordt drooggehouden door dijken en waterpompen. Al fietsend op zo’n dijk, met rechts de Rijn en links uitgestrekte weilanden vol in de zon oplichtende graanvelden, kun je ook merken dat je nog wel langer door zou willen, voorbij Kleef.
En dat kan, er is nog meer dan genoeg Rijn te gaan.

Kijk voor meer informatie op www.nrw-vakantie.nl/fietsen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.