Route Amersfoort – Oud & hip tegelijk

0

Voor contrasten hoef je alleen maar een dagje te fietsen door Eemland en het Gooi: industrieel erfgoed wisselt hier af met eeuwenoude gevels. En een stad met natuur. Heerlijk, al die nieuwe trends en herkenbare tradities!

Amersfoort. Ach, dat was in de jaren tachtig en negentig een doorsnee Nederlandse stad met een oud centrum en wat Vinex-wijken. Niks schokkends. Het Gooi maakte in die periode juist een ontwikkelling door: als je geld had en erbij wilde horen, dan verhuisje je naar een villa in Laren of Blaricum. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Voor trendy ga je naar Amersfoort en voor traditie naar het Gooi. En ertussendoor ligt natuur: van de weidegebieden met twee vogelreservaten bij de Eem tot hei rondom Blaricum en Laren. Met een flinke toef bos en twee kastelen bij Baarn. Kortom, een afwisselende tocht.

Hippe koffieplek

Je begint duidelijk in 2018: op de Wagenwerkplaats, een oud revisieterrein van de spoorwegen dat als industrieel erfgoed is omarmd en op smaakvolle wijze nieuw leven is ingeblazen. Je drinkt er koffie in het Ketelhuis, hoort fashion girls door openstaande ramen discussiëren of slalomt om een bouwvakker heen die net weer een nieuwe straatje aanlegt. De spoorgeschiedenis gaat meer dan honderd jaar terug De Hollands IJzeren Spoorwegmaatschappij besloot rond 1900 dat het herstel van goederenwagons niet meer in Haarlem kon plaatsvinden. Amersfoort had nog wel ruimte rondom het toenmalige station. Architect Margadant mocht de gebouwen ontwerpen en na voltooiing kwam er een volksverhuizing op gang van Haarlem naar Amersfoort. In 1930 was ‘het spoor’ de grootste werkgever van de stad.

In 2000 stopten echter bijna alle werkzaamheden. Omdat het terrein dreigde te verloederen, sloegen een groepje Amersfoorters, de NS en de gemeente Amersfoort de handen ineen: het Wagenwerkterrein moest een creatieve broedplaats worden. En dat lukte razendsnel, ondanks de nasleep van de economische crisis. Zelfs de NS krabde zich vervolgens achter de oren, dus sinds kort worden er toch weer treinen opgeknapt op het naastgelegen terrein.

Vertrekpunt: het Ketelhuis (Wagenwerkplaats) Soesterweg 320, Amersfoort
Afstand: ca. 67 / 57 km
GPS bestand: Route Amersfoort

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het in FietsActief 5-2018, deze is te bestellen in onze webshop.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.