Dwars over het slagveld van Waterloo

1

In 1815 ging Napoleon Bonaparte in Waterloo ten onder tegen een alliantie van Engelsen, Duitsers en Nederlanders. De sporen daarvan domineren het Waalse stadje nog steeds. FietsActief maakte een verrassende fietsreis door de weilanden die destijds het slagveld vormden, én door de omringende frisse beukenbossen. Want in dit deel van Wallonië krijgt de natuur alle ruimte.

Bijzondere bossen

Voor Nederlanders is het zuiden van België een geliefde en bekende bestemming. Net over de grens begint meteen het buitenlandgevoel. Er zijn in Wallonië unieke plekken in de natuur, speciale evenementen en bijzondere bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn om te ontdekken. Zoals het museum Fondation Folon. Je fietst ernaartoe door beukenbossen, die met name in de lente een frisse uitstraling hebben, door het heldere groen van de bladeren. Dat valt al fietsend sowieso op in dit deel van Wallonië; de natuur krijgt alle ruimte. Zo omringen bossen en weilanden met wuivend knalgeel koolzaad de dorpjes en steden. De weidsheid valt het meeste op wanneer je richting Brussel trekt, waar op zo’n vijftien kilometer van Waterloo het Hallerbos ligt. Wereldwijd bekend om zijn paarse bloemenpracht in de lente, kriebelend aan de voeten van de sierlijke beukenbomen. Natuurliefhebbers uit alle windstreken komen dit bijzondere bos bezoeken vanwege het sprookjesachtige paarse tapijt van boshyacinten; een unicum in de wereld.

Nét even anders

De streek heeft oog voor het fietstoerisme. Fietspaden zijn duidelijk aangegeven voor automobilisten, en er is een knooppuntennetwerk aangelegd dat nagenoeg feilloos werkt. Hierdoor is het heel eenvoudig om de streek te verkennen, van Waterloo tot Wavre en Ottignies en zelfs tot in Brussel. Een tocht naar de middelste twee stadjes is aan te raden als een dagbesteding. Het landschap is weer net even anders dan rondom Waterloo. Hier glooien de velden nog nét even meer, en is het nóg rustiger. Fijn aan de streek is dat de afstanden tot nieuwe bezienswaardigheden niet groot zijn. De meeste knooppunten gaan dwars door weilanden en bossen; smalle kronkelweggetjes, met flink wat heuvels, waardoor een e-bike soms geen overbodige luxe is.

Heldenverhalen

Waterloo is echter het scharnierpunt van deze meerdaagse fietstocht. Vergeet daarom niet vanaf het monument voor Willem van Oranje het gele pad bergaf te volgen, naar de hoeve d’Hougoumont. Destijds door Jérôme Bonaparte, de jongste broer van Napoleon, urenlang zonder resultaat bestormd. Stap op bij het slagveld in Waterloo en rijd zeker even over en rondom het voormalige strijdtoneel. Fiets van hoeve naar hoeve, en waan je voor even in de tijd van Napoleon. Op weg naar museum Fondation Folon in La Hulpe is het aan te raden wat langer door de prachtige bossen te fietsen. Het nieuwe knooppuntennetwerk rondom Ottignies werkt goed, verdwalen is niet mogelijk omdat de knooppunten duidelijk staan aangegeven. Pas wel op wanneer je onderweg denkt te improviseren: soms kan het terrein wat heuvelachtiger zijn dan je denkt.

Meer weten? Lees alles in FietsActief nummer 4 of ga naar walloniebelgietoerisme.nl.

Deel.

Over de auteur

1 reactie

 1. Bij knooppunt 1 kun je kiezen om naar knpt 2 of naar knpt 3 te fietsen.
  Ga je naar het noorden, dan kom je bij knpt 2, waarna je naar het zuiden gaand bij knpt 4 uitkomt.
  Ga je naar knpt 3, dan kun je vervolgens naar knpt 7 (en verder naar knpt 11) fietsen. Je komt dan niet in La Hupe/Terhulpen.
  Om bij Fondation Folon te komen, moet je halverwege tussen knpt 1 en knpt 3 via de parkeerplaats van de knooppuntenroute afwijken en afdalen over de Clos des Campanules, langs Étang de la Ferme.
  Zie http://www.fietsnet.be
  De route gaat over erg hobbelige/slechte wegen!