Kleine spullen mee op de fiets? Stuurtas, zadeltas of frametas?

0

Je kent het misschien wel. Je gaat een wat langere fietstocht maken, hebt geen fietstassen achterop en wilt toch wel wat spullen mee voor onderweg. Het kan in een rugzak, maar dat zit niet zo comfortabel en zeker als het warm is kan dat erg zweterig zijn.

Fietstassen

Een kleine fietstas is dan een mooie oplossing. Daarin is steeds meer keuze, mede door de opkomst van het ‘bikepacking’. Da’s heel sportief rijden, met al je benodigdheden voor koken en slapen op je fiets. Zo’n bikepacking-fiets hang je vol met tassen. Achterop, aan je zadel, op je stuur, aan je voorvork en zelfs tussen de buizen van je frame. Zo kun je een heleboel meenemen.

Maar dat is natuurlijk niet nodig als je gewoon lekker een dagje gaat fietsen. Een tas waar je telefoon, camera, regenjack en wat snacks in passen is dan genoeg. Daarvoor heb je de keuze uit een stuurtas, zadeltas of frametas. We zetten de voor- en nadelen even op een rij.

Stuurtas
Voordelen: Makkelijk toegankelijk, veel keuze
Nadelen: beïnvloed het rijgedrag, zit soms in de weg van rem- en schakelkabels.

Er zijn ook roltassen. Die hebben uitgerold heel veel ruimte, maar kun je kleiner rollen als je deze niet helemaal vol stopt. Handig als je niet altijd dezelfde hoeveelheid spullen meeneemt.

Zadeltas
Voordelen: Zit nooit in de weg, geen invloed op het sturen
Nadelen: Lastig toegankelijk, minder volume.

Ze zijn er ook heel groot. Maar dan hangt er een groot deel naar achteren. Dat voel je met fietsen en is niet echt handig voor dagtochten.

Frametas
Voordelen: Fijne plek, redelijk toegankelijk
Nadelen: Past niet altijd in ieder frame.

Als je een frame hebt met bidonhouders voor drinkflessen, check dan even of die er nog wel inpassen als je een flinke maat frametas tussen de buizen hangt.

Waar op letten?

Als interesse hebt in een van deze soorten tassen, let dan op een aantal zaken.

  • Kies bij voorkeur een exemplaar dat goed waterdicht af te sluiten is.
  • Check altijd of de tas bij jouw fiets past. Bij een stuur met gekke bochten past niet iedere stuurtas. Een klein frame heeft niet altijd ruimte voor een frametas. Als je zadel erg laag staat, kan het zijn dat er onvoldoende ruimte tussen je zadel en bagagedrager zit voor een zadeltas.
  • Bedenk vooraf wat je mee wilt nemen en probeer in te schatten hoeveel ruimte dat inneemt. Tasmaten worden meestal in liters en in centimeters opgegeven. Zo kun je de inhoud van tassen met verschillende breedte- en hoogtematen toch goed vergelijken door het aantal liters inhoud te bekijken.
  • Als je vaak afstapt voor een museum, terrasje of wandeling bijvoorbeeld, kies dan voor een systeem dat snel te verwijderen is. Sommige merken hebben een houder die je kunt laten zitten en waar je de tas snel op en af kunt klikken. Een frametas is dan niet zo handig.
  • Als je echt weinig meeneemt zou een bovenbuistasje uitkomst kunnen bieden.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.