Nieuwtjes & evenementen in de fietsvriendelijke Franse Ardennen

0

Deze zomer weer vol gas naar Zuid-Frankrijk? Waarom zou je: nét over de Franse grens is al zoveel te beleven. In de Franse Ardennen doe je bijzondere ontdekkingen en je kunt er prima fietsen. Allez-y! 

Zelfs voor een strand hoef je niet door te rijden naar Zuid-Frankrijk. Het plein van Charleville-Mézières wordt iedere zomer omgebouwd tot een heus zandstrand met parasols en ligstoelen (dit jaar van 21 juli -19 augustus). En het is al zo’n plaatje: dit plein wordt tot een van de mooiste in heel Frankrijk gerekend. Wel 565 ton strandzand wordt aangevoerd om een strand van 1360 m² te maken. Strandstoelen, beachvolleybal, badminton, tafeltennis, jeu de boules, zumba lessen – er is van alles te doen.

Maasfietsroute

Maar natuurlijk wil je ook fietsen. Fijn om te weten: het Franse gedeelte van de nieuwe Maasfietsroute wordt nu al gezien als een van de mooiste fietsroutes van Frankrijk. Deze route van meer dan 1.000 km loopt vanaf de bron (plateau de Langres) langs de rivier tot aan de monding in Rotterdam. Hij loopt door de Vogezen, de Meuse, de Ardennen, België en Nederland. Het volledige routeboekje van het Franse gedeelte van de Maasfietsroute La Meuse à Vélo vind je hier. Andere mooie routes zijn la Transemoysienne langs de wildere Semoy (20 km). Met 9 km, is de Ennemane ideaal voor een kort rondje – bereid je wel mentaal voor op de laatste stijging!

Heropening Museum van Oorlog en Vrede
Het grondig verbouwde Museum van Oorlog en Vrede in Novion-Porcien, tussen Reims en Charleville-Mézières, werd begin dit jaar heropend. De renovatie nam maar liefst ten jaar in beslag en kostte miljoen euro’s. Driemaal waren de Ardennen het toneel van verwoestende oorlogen: tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 en in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het leven van soldaten tijdens de veldslagen wordt getoond met ruim 16.000 voorwerpen, zoals uniformen, voertuigen, wapens, bunkers en loopgraven. Er zijn audio-rondleidingen voor volwassenen en kinderen. In het hoogseizoen van juni tot en met augustus dagelijks geopend.

Mouzon krijgt label Petite Cité de Caractère
‘Petite Cités de Caractère’ is een landelijk label voor plaatsen die heel authentiek zijn. Het vestingstadje Rocroi in de Franse Ardennen is zo’n juweeltje: gebouwd in een stervorm met een dubbele verdedigingswal, waarbij tien straten naar een centrale plein leiden. Op 18 en 19 mei 1643 vond hier de Slag bij Rocroi plaats, waar je in het Musée de la Bataille alles over te weten komt. De historische overwinning wordt dit jaar op 19 en 20 mei herdacht. Het mooie plaatsje Mouzon aan de Maas heeft onlangs ook het label ontvangen, vanwege de mooie kerk, vestingwerken en het viltmuseum.

Nieuwe attractie in avonturenpark Terraltitude
Terraltitude is een avonturenpark voor het hele gezin, met verschillende parcours van hangbruggen tussen de boomtoppen. Voor durfals is er een bungeejumptoren, maar de echte waaghalzen gaan naar Fantasticâble waar je kunt vliegen zonder vleugels. Je wordt in een speciale tuig vastgemaakt waarna je hangend aan een kabel met een topsnelheid van meer dan 100 km per uur over een afstand van zo’n 1200 meter naar beneden raast. Nieuw dit jaar is een katapult waarmee je in de lucht wordt geschoten. Het park ligt in Fumay in het noorden van de Franse Ardennen nabij de Belgische grens, aan een mooi fietspad. Het is geopend van 25 juni tot en met 24 september.

Nieuwe attractie: Mont Cornu
Oude tijden herleven in nieuwe attractie Mont Cornu; the Ardennes back in time, een nieuwe attractie in de Franse Ardennen. Naast het kasteel van Montcornet verrijzen vijf dorpjes die het leven in de Gallische, Gallo Romeinse, Merovingische, Karolingische en Middeleeuwen moeten nabootsen. 1500 jaar geschiedenis verspreid over 5 hectare. Op een authentieke en realistische manier wordt het dagelijks leven, verschillende ambachten -waaronder wolspinners, wevers en wapensmid – en het leger uitgebeeld.

Bierliefhebbers hoppen naar het Arden brouwersfeest
De Ardennen en bier zijn vrijwel synoniemen. Deze regio in België en Frankrijk grossiert in tientallen lokale bierbrouwerijen als tegenhanger van de mondiale merken. Centraal thema op het Arden brouwersfeest is de passie van lokale brouwers die hun eigen ambachtelijk bier produceren. Drie dagen – van 29 april tot 1 mei – is Haybes het toneel van dit bierfeest, met proeverijen van ruim 15 biermerken die samen wel 100 soorten bier maken. Je bent hier dus wel even zoet! ’s Avonds zijn er telkens concerten.

Beleef de Middeleeuwen in grootste fort Europa
Het middeleeuwse Festival in het kasteel Sedan is een echte highlight. Kinderen en volwassenen die een reis terug in de tijd willen maken naar de 15de eeuw komen hier op 26 en 27 mei aan hun trekken. Dat weekeinde fungeren de burcht en de stad als passend decor voor het jaarlijkse evenement. Het gehele kasteelcomplex van 35.000m² wordt volledig omgetoverd tot een middeleeuwse stad met optochten, voorstellingen, middeleeuwse spelen, marktkramen, kampementen, oude ambachten, kanonnen, roofvogelshow en meer. Meer dan 20 theater- en muziekgroepen zijn uitgedost als ridder, nar, edelman of vrouw, bedelaar, muzikant, goudsmid, vrouw van lichte zeden, acrobaat en boer.

De nieuwe brochure is hier gratis te downloaden.

Meer info: http://nl.ardennes.com, www.francevelotourisme.com

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.