Japan in Den Haag en Amsterdam – met fietsroutes

0

Amsterdam en Den Haag staat dit voorjaar in het teken van Japan, met twee grote tentoonstellingen. In De Mesdag Collectie is de expo ‘Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld’ te zien. Tegelijkertijd loopt in het Van Gogh Museum de grote internationale tentoonstelling Van Gogh & Japan. Combineer je museumbezoek met een fietstocht, we hebben er twee leuke routes voor je bij gezocht! 

Van Gogh & Japan

Vincent van Gogh is nooit in Japan geweest. Hij leerde het land kennen door de Japanse prenten die hij gretig verzamelde en tot in detail bestudeerde. De exotische voorstellingen met ongewone composities en felle kleurvlakken inspireerden hem. Van Gogh begon Japanse prenten na te schilderen om ze beter te begrijpen. Vincent ontwikkelde een ‘Japanse blik’ die zijn eigen werk ingrijpend zou veranderen. Wat was die Japanse manier van kijken? Je ontdekt het in de tentoonstelling Van Gogh & Japan.

Time slots

De expo Van Gogh & Japan draait om de invloed van de Japanse kunst op het werk van Vincent van Gogh. Met circa 60 schilderijen en tekeningen van Van Gogh en een rijke selectie Japanse prenten laat de tentoonstelling zien hoe veelomvattend Van Goghs bewondering voor deze kunst was en hoe ingrijpend zijn werk erdoor veranderde. Van Gogh & Japan is een tentoonstelling die werkt met ’time slots’. Tickets zijn alleen online verkrijgbaar, per begintijd is een beperkt aantal tickets verkrijgbaar. Wie vroeg boekt heeft ruime keus. Op zaterdagavond is er een speciale avond in Japanse sferen. De expo loopt tot en met 24 juni 2018. Neem ook nog een kijkje in de museumwinkel: hier vind je mooi modern vormgegeven kussens, geïnspireerd op Van Gogh’s courtisane

 

Een leuke fietsroute langs het Van Gogh museum is de gratis route Hollandse Meesters 1, van Fietsnetwerk. Onderweg ontdek je nog veel meer beroemde Nederlandse kunstenaars. 

Mesdag & Japan

Tegelijkertijd is er een Japan tentoonstelling in De Mesdag Collectie in Den Haag, nog tot en met 17 juni 2018. Niet geheel toevallig, want de Stichting Van Gogh Museum beheert sinds 1990 ook De Mesdag Collectie. Toen in de tweede helft van de 19de eeuw het verzamelen van Japanse kunstvoorwerpen een rage was in West-Europa, deed zeeschilder en kunstverzamelaar Hendrik Willem Mesdag hier enthousiast aan mee. In de jaren rond de opening van zijn museum in 1887 kocht Mesdag meer dan 140 Japanse objecten, variërend van kleurrijke keramiek tot samoeraizwaarden.

Historische documenten

In de tentoonstelling Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld wordt een groot aantal hoogtepunten van deze collectie in de context van de tijd geplaatst: samen met historische documenten en enkele bijzondere bruiklenen wordt zo de gehele periode van de fascinatie voor Japan in Den Haag gepresenteerd. Vóór 1854 was  Nederland nog de enige westerse handelspartner van Japan, iets wat niet veel mensen weten.

De band tussen Nederland en Japan

Japan was voor het westen eeuwenlang een mysterie, omdat het land zijn grenzen maar minimaal openstelde. Nederland was van 1639 tot 1854 het enige westerse land dat met Japan mocht handelen en had daarom een unieke band met het land. Hierdoor waren Nederlanders al enigszins bekend met Japanse kunstvoorwerpen.
In Den Haag werd al vanaf 1816 Japanse kunst tentoongesteld in het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden (nu het Mauritshuis). In de tentoonstelling zijn een porseleinen karper en een wierookbrander te zien (bruiklenen van het Rijksmuseum Amsterdam) die hier ooit waren opgesteld.

Combineer je bezoek aan De Mesdag Collectie met de gratis fietsroute Voetsporen van Nederland van Fietsnetwerk, langs tal van historische plekjes in de Hofstad!

Meer info:

www.demesdagcollectie.nl

www.vangoghmuseum.nl

 

Beeld: Van Gogh museum

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.