Vlak fietsen door het Teutoburgerwoud: volg het water

1

Zin in een fietsweekendje? Niet achter de Duitse grens begint het rotsachtige landschap van het Teutoburgerwoud. Een mooi fietsgebied, rijk aan cultuur en geschiedenis met tal van prima bewegwijzerde routes.

 

Je kunt hier bijvoorbeeld mooi fietsen langs rivieren, waarbij je niet alleen geniet van het zicht op het water maar ook van de vlakke paden. Heel wat langeafstandsroutes langs het water leiden door het Teutoburgerwoud, prima voor een korte vakantie. Zoals de EmsRadWeg. In Hövelhof, midden in de Senneheide, begint de rivier als een bescheiden stroompje. Volg je het water, dan kom je door verschillende beschermde natuurgebieden en parken. 

Weser-Radweg: fietsroute bij Hamelen 

Ook een van de deeltrajecten van de Weser-Radweg loopt door het Teutoburgerwoud: je rijdt van Höxter naar Hamelen, bekend als de stad van de rattenvanger. Een tip voor onderweg is Schloss Corvey, een indrukwekkend, ruim 1200 jaar oud klooster dat inmiddels een plekje heeft weten te veroveren op de werelderfgoedlijst. Terecht, want het middeleeuwse bouwwerk kent een interessante architectuur en een bewogen geschiedenis.

Römer-Lippe-Route: vlak fietsen in Duitsland

Met de Römer-Lippe-Route staan het roerige verleden van de regio en het verloop van de Lippe, de langste rivier van Noordrijn-Westfalen, centraal. De route begint in Detmold bij het Hermannsdenkmal, het standbeeld van de legendarische held Hermann. Omdat de Lippe pas in Bad Lippspringe ontspringt, wordt de fietsroute pas na enkele eerste kilometers door de rivier begeleid. Toch is het de moeite waard om in Detmold te beginnen; op deze plek versloeg Hermann ruim 2000 jaar geleden de Romeinse Varus en zijn troepen. Vanaf Bad Lippspringe is het heerlijk fietsen; langs de gemoedelijke Lippe zijn er nauwelijks hellingen. Na de monding in de Rijn bij Wesel loopt de route nog een stukje door naar Xanten, waar je een bezoek kunt brengen aan het archeologische park.

 

Korte routes door het Teutoburger Wald

In het Teutoburger Wald zijn ook leuke korte routes te vinden, om even een dagje of een paar uurtjes te fietsen tijdens je vakantie. Zoals de Hö6 route in het Paderborner Land, door Riege en Hövelriege (14,1 km). Er zijn7 Hö routes door de dorpen van Hövelhof, maar dit is de mooiste – al was het maar omdat deze door het Furlbachtal leidt. Onderweg kun je ook een schattig dorpsschooltje bezoeken (zie foto’s hieronder).

Gratis fietsroute door Bielefeld

Het groene netwerk (25,5 km) leidt je door Bielefeld en omgeving. Genieten van natuur en cultuur – je komt langs bekende bezienswaardigheden zoals de Sparrenburg en de Kunsthalle, maar de route doet ook idyllische boerderijen en uitgestrekte parken aan. Jonge kinderen neem je gezellig mee op de fiets langs de speel- en BBQ-plaatsen. Stap ook even af bij het Historisch Museum, Museum Huelsmann, de Kunsthalle Bielefeld of de Bielefelder kunstvereniging in Waldhof. Uiteindelijk brengt de route je naar het historische centrum, waar je een hapje kunt eten.

Meer informatie: www.teutoburgerwald.de/nl

Beeld: Teutoburgerwald.de

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Het is een mooie regio. Ben er vorig jaar geweest. Prachtige natuur, en steden als Paderborn zijn verrassend mooi.