Zomertip: La Vélo Francette

0

Een op en top Franse route: La Vélo Francette. Van Ouistreham aan de noordkust van Normandië naar La Rochelle aan de Franse zuidwestkust rijd je door archetypisch Frankrijk. Dé tocht voor wie houdt van veel afwisseling in landschap en bezienswaardigheden en prima georganiseerd. Tipje voor de zomer?

Dat La Vélo Francette niet alleen mooi is maar ook in praktisch opzicht klopt blijkt wel uit het feit dat de tocht werd vorig jaar nog verkozen tot de Fietsroute van het Jaar 2017. De route is geheel bewegwijzerd, het begin- en eindpunt is goed bereikbaar met de trein en er zijn onderweg diverse opstappunten voor de trein. Op fietsafstand zijn er langs de route voldoende overnachtingsmogelijkheden en de tocht is bovendien geschikt voor jong en oud. Ook heel fijn: je rijdt vaak over voies vertes, fietspaden over oude jaagpaden of voormalige spoorlijnen. 

Top bezienswaardigheden langs de Vélo Francette

De route leidt je van Normandië naar de Atlantische Oceaan, je ontdekt dus zowel het platteland als de kust – en alles daar tussenin. Zo kom je ook door het Pays de la Loire en Poitou-Charentes. We tippen je een paar van onze favoriete bezienswaardigheden onderweg om je te helpen kiezen welk gedeelte jij gaat fietsen. Door de aansluiting op andere fietsroutes als la Véloscénie, la Loire à Vélo en de Vélodyssée, kun je ook mooie rondjes rijden op basis van de 617 kilometer lange Vélo Francette!

De monding van de Orne is bijvoorbeeld een mooie plek. Het is een belangrijke overgangszone tussen het zoute water van het Kanaal en het zoete rivierwater van de Orne en het grootste beschermde natuurgebied in het departement Calvados in Normandië. De historische stad Caen is ook de moeite waard: je vindt er imposante middeleeuwse gebouwen zoals het kasteel van de Normandische hertogen, de Abbaye aux Hommes en Abbaye aux Dames. In Caen werd in 1944 fel gevochten en de stad heeft een mooi herdenkingsmuseum.

 

 

 

 

 

Natuurparken en historische stadjes

In het Regionaal natuurpark Normandie-Maine verken je de ongerepte heuvels van het zuiden van Normandië en de voormalige provincie Maine. De natuur wordt nog spectaculairder in de Suisse Normande. Hier zijn mooie valleien uitgesleten door de Orne, de belangrijkste rivier in Normandië na de Seine. Kliffen, kloven en dicht beboste hellingen geven dit deel van de route een heel eigen karakter.

Het middeleeuwse vestingstadje Domfront is een historische Normandische grensstad: vroeger was dit een populaire halte op de oude weg van Parijs naar het bedevaartsoord Mont-Saint-Michel. Domfront domineert het  omliggende landschap, dat oogt als een lappendeken van velden en hagen: de typisch Franse bocage. Het is een goed voorbeeld van middeleeuwse stedelijke architectuur en veel van het centrum is mooi gerenoveerd.

Fietsen & varen in de Mayenne 

De stad Laval vind je tussen Normandië en Anjou. Laval werd gebouwd naast de rivier de Mayenne en groeide uit tot de hoofdstad van het Franse departement Mayenne. De stad is wel duizend jaar oud. Je kunt hier een pauze inlassen en de rivier de Mayenne per boot ontdekken. Chateau-Gontier is ook een leuke stad. Het erfgoed is mooi gerestaureerd en gaat ook hier wel 1000 jaar terug. Een heerlijke plaats om doorheen te slenteren met alle kronkelende steegjes.

Onderweg naar de grote stad Angers, is het eiland Saint-Aubin een opmerkelijke  plek in het gebied Basses Vallées Angevines. Hier komen verschillende rivieren samen voordat ze de Loire bereiken. Het eiland raakt vaak overstroomd in de winter en strekt zich in de zomer uit over 600 hectare van weilanden.

Angers en de Loire

Angers is een stad aan de samenvloeiing van de Maine en de Loire. Het is een van de grootste steden in de grotere Loire-vallei, die door zijn uitzonderlijke erfgoed is uitgeroepen tot Ville d’Art et d’Histoire. Het levendige centrum aan beide zijden van de rivier de Maine en de vele festivals maken het tot een leuke bestemming voor een vakantie.

De Loire-vallei is natuurlijk ook een must, net als de prachtige bijrivieren. Hier ontdek je talloze historische schatten, zoals Saumur, Montsoreau, Chinon, Ussé en Villandry. Dit laatste kasteel is beroemd om zijn formele moestuinen: de Loire staat niet voor niets bekend als de Tuin van Frankrijk. Je komt hier op de fiets ook talloze boomgaarden tegen.

Langs de pelgrimsroute

Het leuke van een langeafstandsroute is dat het je ook op ideetjes brengt voor mooie plekken buiten de gebaande paden. De Thouet-vallei is zo’n verborgen schat. De rivier loopt ten zuiden van het Loiredal, de bronnen liggen in de regio Poitou-Charentes. Langs de weg vind je betoverende historische bezienswaardigheden: vooral veel kerken, omdat veel pelgrims naar het Spaanse Santiago de Compostela deze weg in de Middeleeuwen passeerden.

Thouars is het belangrijkste historische stadje langs de Thouet. Als je hier bent, kun je het imposante kasteel van de hertogen van La Trémoille niet missen: het ligt prachtig op een rots, boven een meander in de rivier. Ook Niort is een stad met vele historische schatten. Zoals de tweelingtoren van Eleanor van Aquitaine, die hier de wacht houdt over de Sèvre Niortaise.

Meer weten? Zie de officiële site van de route en deze uitgebreide blog van fietsjournalist Bert Sitters.

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.