Het belang van bandenspanning

1

Nooit echt gemeten, maar ik gok dat de helft van de fietsen in Nederland en België met te zachte banden rondrijdt. En dat is zonde. Want niet alleen heb je zo meer rolweerstand en loopt, als je die hebt, de accu van je e-bike sneller leeg, je banden slijten er ook nog eens veel sneller van. 

En maandelijks even je bandenspanning checken is helemaal niet zo veel werk. Er zijn speciale metertjes die je op het ventiel zet en die dan laten zien hoeveel lucht er nog in zit. Schwalbe heeft die bijvoorbeeld, Airmax Pro heet die. Op de zijkant van de band staat altijd aangegeven tussen welke waardes de aanbevolen luchtdruk hoort te zitten. De laagste waarde houd je aan als je niet al te zwaar bent en/of veel grip wilt (winterse neerslag?). Ben je zwaarder, dan kies je voor een waarde aan de bovenkant van het bereik.

Accupomp?

Als je oppompen moeilijk of zwaar vindt gaan, er zijn hele handige luchtpompen die op een accu werken. Het ziet er uit als een accuboormachine met een slangetje er aan. Die zet je op je ventiel en pompen maar. Op het digitale schermpje achterop zie je de spanning staan. Even Googelen op AirHawk pomp, en je vindt een setje met extra verloopstukjes voor ballen en zwembadjes. Plus een extra accu en een oplader. Bol.com verkoopt ze bijvoorbeeld. Handig toch? Je kunt ze eventueel ook nog voor de autobanden gebruiken.

Deel.

Over de auteur

1 reactie